Till innehåll på sidan

Demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland

Skriftlig fråga 2016/17:1367 av Karin Enström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-09
Överlämnad
2017-05-10
Anmäld
2017-05-11
Svarsdatum
2017-05-17
Sista svarsdatum
2017-05-17
Besvarad
2017-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Rysslands respekt för självständiga staters gränser har minskat kraftigt och den ryska tröskeln för att använda militärt våld har blivit betydligt lägre. Samtidigt lever det ryska folket under ett alltmer auktoritärt styre.

De mänskliga rättigheterna ska vara formellt skyddade av den ryska grundlagen men det finns många exempel där tillämpningen brister.

Nyligen utsattes Putinkritikern och oppositionspolitikern Alexej Navalny för en fysisk attack som riskerar att göra honom blind. Ungefär samtidigt förbjöd ryska myndigheter oppositionsrörelsen Open Russia, som sponsras av Michail Chodorkovskij, att verka i Ryssland. Myndigheterna kan nu frysa organisationens tillgångar i Ryssland och personer som arbetar med organisationen riskerar åtal.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad har ministern gjort och vad avser ministern att göra för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1367 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1367 av Karin Enström (M) Demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland

Karin Enström har frågat mig vad jag har gjort och vad jag avser göra för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland.

Den svenska regeringen för en tydlig och principfast linje i förhållande till Ryssland. Jag själv, liksom andra regeringsföreträdare, kritiserar regelbundet Ryssland både för landets brott mot folkrätten i Ukraina och för den försämrade situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland. Vi har varit tydliga i vår kritik av utvecklingen mot allt mindre utrymme för opposition och civilsamhällesorganisationer i Ryssland, och den alltmer repressiva lagstiftningen. Genom vår ambassad i Moskva håller vi en löpande och nära dialog med civilsamhällesorganisationer i Ryssland. Vi är ständigt pådrivande för att EU ska uppmärksamma dessa frågor, både i offentliga uttalanden och i den direkta dialogen med Ryssland. Jag tog själv upp dem under mitt besök i Moskva i februari i år.

Det ligger i Sveriges och övriga Europas intresse att Ryssland ska utvecklas mot ett mer demokratiskt och öppet samhälle. Sverige bidrar till detta på olika sätt, inklusive inom ramen för de mellanfolkliga kontakterna mellan våra länder. Jag träffade företrädare för ett tiotal ryska civilsamhällesorganisationer som arbetar med mänskliga rättigheter vid mitt besök i Moskva. Vi ska verka långsiktigt och uppmana Ryssland till samarbete istället för konfrontation.

Slutligen vill jag nämna att mellanfolkliga kontakter utvecklas inom de regionala samarbeten som Sverige och Ryssland deltar i, exempelvis inom Östersjöstaternas råd, Barentsrådet och Arktiska rådet. Sverige tar över

ordförandeskapen i Barentsrådet och Östersjöstaternas råd under

2017-2018 och inom dessa samarbeten är mellanfolkliga kontakter ett prioriterat område.

Stockholm den 17 maj 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.