demokrati för äldre

Skriftlig fråga 2000/01:409 av Viklund, Margareta (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-08
Besvarad
2000-12-20
Anmäld
2001-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga 2000/01:409

av Margareta Viklund (kd) till statsrådet Britta Lejon om demokrati för äldre

Många äldre och även andra grupper i samhället är i dag mycket oroade för vad utvecklingen på IT-området kan få för konsekvenser för deras situation. Många saknar både datorer och kunskaper om hur en dator kan användas.

I samhällets datorisering ingår att den ena banken och postkontoret efter det andra upphör med sin personliga service, olika organisationers telefonservice automatiseras, kommuner, landsting och andra institutioner lägger ut sin information på Internet. Många äldre är i dag starkt oroade för att inte kunna klara av sina samhälleliga skyldigheter och att få del av demokratiska rättigheter.

Risk finns för att den datorisering och IT-utveckling som nu är på gång med en explosiv hastighet kan förutom sina goda och bra möjligheter skapa ett informationsunderskott och då också ett demokratiunderskott för många äldre och andra grupper.

Min fråga till demokratiministern är:

Hur tänker regeringen minska de äldres och andra gruppers rädsla och oro att inte bli fullt delaktiga av de demokratiska rättigheterna?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:409 besvarad av

den 20 december

Svar på fråga 2000/01:409 om demokrati för äldre

Statsrådet Britta Lejon

Margareta Viklund har frågat mig hur regeringen tänker minska de äldres och andra gruppers rädsla och oro för att inte bli fullt delaktiga i de demokratiska rättigheterna när det gäller IT-utvecklingen.

Den offentliga verksamheten är något som angår alla medborgare. I ett demokratiskt samhälle är det av stor betydelse, att myndigheternas verksamhet så långt möjligt sker i öppna former och under insyn av allmänhet och medier. Offentlighet är en av grundprinciperna i det svenska samhället. Statliga myndigheters arbete och kontakter med medborgare ska kännetecknas av stor tillgänglighet och ett så begripligt språk som möjligt. Medborgarnas krav samt förutsättningarna för att utveckla och tillmötesgå krav på öppenhet förändras över tiden. Förvaltningen måste därför dra nytta av de möjligheter som finns att använda ny teknik som ett medel för att underlätta insyn och öppenhet. Informationsteknikens utbredning har skett explosionsartat under de senaste åren. Med hjälp av Internet kan tillgängligheten av offentlig information öka.

Undersökningar visar att i dag surfar över 4 miljoner svenskar mellan 12 och 79 år på Internet; i gruppen 50@79 år är det 30 % och i gruppen 12@24 år är det 88 %. Det är dock fortfarande stora grupper som inte har tillgång till detta medium. Det har samband med faktorer som kön, ålder, socialgrupp, utbildningsnivå, bostadsort etc.

I proposition 1999/2000:86 Ett informationssamhälle för alla betonar därför regeringen att det fordras ett aktivt arbete för att öka datortillgången och motverka tendenser till ökande klyftor om alla ska få tillträde till informationssamhället och dess möjligheter. Det är viktigt att alla medborgare har tillgång till den teknik som med säkerhet kommer att bli allt viktigare för demokratin i framtiden.

Informationsteknikens möjligheter att bidra till fördjupad demokrati är också en fråga om tillgång till information. I handlingsprogrammet En förvaltning i demokratins tjänst redovisas att ett system för spridning och hämtning av information har utvecklats i samverkan mellan statliga myndigheter. Det gör det möjligt för medborgarna att sända in uppgifter till myndigheter och initiera ärenden elektroniskt.

Samtidigt är det viktigt att myndigheterna beaktar att det finns grupper av medborgare som inte vill eller kan utnyttja informationstekniken.

Men tillgänglighet är inte bara en fråga om teknik. Det handlar också om fysisk tillgänglighet för äldre och funktionshindrade. Det handlar om språkligt stöd för flyktingar och svenskar med utländsk bakgrund. Det handlar kanske framför allt om en förvaltning som är öppen för personliga kontakter.

Ur ett demokratiperspektiv är sådana kontakter, diskussioner och samtal av särskild betydelse; här har emellertid de politiska partierna och folkrörelserna den viktigaste rollen.

Under större delen av 90-talet har det skett ett utvecklingsarbete med olika former av medborgarterminaler där de som saknar dator och kunskaper om hur en dator används kan få hjälp. Här spelar biblioteken en viktig roll.

Att undvika informationsklyftor är i hög grad också en fråga om förbättrad utbildning, framför allt till grupper som annars har svårt att tillgodogöra sig samhällets utbildningsutbud. På detta område har inte minst folkbildningens organisationer en stor uppgift att fylla exempelvis genom att anordna datakurser för äldre.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.