Till innehåll på sidan

Deltidsbrandmäns möjlighet till a-kassa vid deltidsarbetslöshet

Skriftlig fråga 2008/09:617 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-12
Anmäld
2009-02-12
Besvarad
2009-02-18
Svar anmält
2009-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 februari

Fråga

2008/09:617 Deltidsbrandmäns möjlighet till a-kassa vid deltidsarbetslöshet

av Lennart Sacrédeus (kd)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

För räddningstjänsten i många samhällen på landsbygden har det blivit allt svårare att rekrytera deltidsbrandmän, då många i dag har sitt ordinarie arbete långt ifrån bostadsorten. En deltidsbrandman har beredskap var tredje eller var fjärde vecka och ska då kunna rycka ut inom fem minuter vid larm – oavsett om man vistas i hemmet eller är på arbetet. Utifrån verkligheten att arbetslösheten nu ökar och att regeringen genomfört en reform kring deltidsarbetslöshet och arbetslöshetskassa, uppstår en särskild problematik för den som är deltidsbrandman och blir uppsagd från sitt andra arbete. En deltidsbrandman kan då inte stämpla upp till heltid, då det inte är tillåtet att under en längre tid deltidsarbeta och samtidigt uppbära a-kassa. Följden blir att han även kan tvingas säga upp sin tjänst som deltidsbrandman. I mitt hemlän Dalarna har medierna rapporterat att detta kan bli aktuellt vid räddningstjänsten i bland annat Enviken i Faluns kommun.

Ett samhälle har skyldigheten att ge varandra trygghet och säkerhet, där brandförsvaret är en helt grundläggande del. Medborgare som ställer upp som deltidsbrandmän gör en viktig insats för alla i samhället. De nya reglerna kring deltidsarbetslöshet innebär här inte bara ett personligt problem, utan även ett betydande samhällsbekymmer då en så grundläggande funktion som landsbygdens brandförsvar hotas. A-kassereglerna får i inte göra det än svårare att få tillräckligt många brandmän. Jag menar att det vore rimligt att göra undantag kring ersättning vid deltidsarbetslöshet för den som under lång tid haft två deltidsanställningar, men förlorar ett av dem, och då arbetet rör grundläggande samhällsfunktioner.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att den som är deltidsbrandman inte ska behöva säga upp denna tjänst till följd av uppsägning från annat arbete?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:617 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 18 februari

Svar på fråga

2008/09:617 Deltidsbrandmäns möjlighet till a-kassa vid deltidsarbetslöshet

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Lennart Sacrédeus har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att den som är deltidsbrandman inte ska behöva säga upp denna tjänst till följd av uppsägning från annat arbete.

Lennart Sacrédeus befarar att deltidsbrandmän som blir uppsagda från sina andra arbeten tvingas säga upp sig från arbetet som deltidsbrandman till följd av deltidsbegränsningen och anser att undantag från begränsningen borde göras för den som varit deltidsbrandman och samtidigt haft ett deltidsarbete.

Jag vill klargöra hur reglerna fungerar i praktiken. Deltidsbrandmän som blir arbetslösa omfattas ofta av bisysslebestämmelserna. Det innebär att de kan ha beredskap och delta i övningar utan att rätten till arbetslöshetsersättning påverkas. Däremot måste de deklarera arbete vid utryckning. Under de veckor som en utryckning sker kommer ersättningsdagarna att räknas som deltidsdagar. Som mest kan 75 dagar av ersättningsperioden användas som deltidsdagar. En deltidsbrandman som har beredskap var tredje vecka och rycker ut en gång varje beredskapsvecka kommer att kunna få arbetslöshetsersättning i cirka ett år innan deltidsdagarna är slut. Skulle det bli fler utryckningstillfällen per beredskap räcker deltidsdagarna under längre tid. 

Lennart Sacrédeus lyfter fram behovet av att göra undantag för den som kombinerat ett deltidsarbete med att vara deltidsbrandman. Denna person omfattas inte av bisysslebestämmelserna eftersom de förutsätter att personen tidigare haft ett heltidsarbete. I denna situation har personen inte möjlighet att få arbetslöshetsersättning under beredskapsveckorna. Däremot kan personen få arbetslöshetsersättning under de veckor som han eller hon inte har beredskap. 

Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring och deltidsbegränsningen syftar till att förtydliga detta. Jag tycker att den omställningstid som en deltidsbrandman i normalfallet får är rimlig och jag ser inga skäl att vidta några åtgärder med anledning av frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.