Delningsekonomin

Skriftlig fråga 2018/19:123 av Jessica Rosencrantz (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-04
Överlämnad
2019-02-05
Anmäld
2019-02-06
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Delningsekonomin växer snabbt. Tack vare delandet kan resurser utnyttjas mer effektivt och komma fler till del. Att människor delar varor och tjänster med varandra har förekommit i alla tider. De senaste årens omfattande digitalisering har dock skalat upp detta till nya nivåer. Plattformar matchar människors efterfrågan på delade varor och tjänster mot utbudet på bara några sekunder.

Vinsterna av en välutvecklad delningsekonomi är potentiellt enorma. Ur hållbarhetssynpunkt finns sannolikt några av de allra största vinsterna där underutnyttjade resurser kan effektiviseras. Väldigt mycket återstår dock att göra för att nå delningsekonomins fulla potential.

Uppdraget till Utredningen om användarna i delningsekonomin var snävt. Direktiven var att genomföra en beskrivande kartläggning av olika delningsekonomiska modeller, och att resonera kring nuvarande lagstiftning och det eventuella behovet av författningsändringar relaterade till delningsekonomin. Utredaren tilläts dock inte att lämna skarpa förslag på lagändringar.

I april 2017 konstaterade utredningen att delningsekonomin i Sverige fortfarande befinner sig i ett tidigt skede. Trots att det är i det tidiga skedet som möjligheten är som störst att forma framtiden har regeringen ännu inte gjort någon betydande uppföljning och än mindre lagt fram någon proposition på riksdagens bord.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur avser ministern att följa upp utredningen om delningsekonomin, och vilka åtgärder arbetar ministern för närvarande med för att främja delningsekonomins utveckling i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:123 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



Fi2019

/

00377

/

KO

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:123 av Jessica Rosencrantz (M)
Delningsekonomin

Jessica Rosencrantz har frågat näringsministern hur han avser att följa upp utredningen om delningsekonomin, och vilka åtgärder han arbetar med för närvarande för att främja delningsekonomins utveckling i Sverige. Frågan har överlämnats till mig.

I betänkandet Delningsekonomi – på användarnas villkor (SOU 2017:26) gjordes den samlade bedömningen att det inte fanns tillräckliga erfarenheter för att motivera ett resonemang om ändringar i lagstiftningen. En följd av utredningen blev att Konsumentverket fick i uppdrag att 2018 lämna allmän information om vilka regler som kan vara tillämpliga vid transaktioner inom delningsekonomin, och följa hur transaktionerna utvecklas. Konsumentverket rapporterade i november 2018 att det alltjämt är relativt få som är involverade i delningsekonomin, även om det skett en viss ökning. Det främsta skälet att inte delta uppges vara avsaknad av behov. Bara i mindre utsträckning hänvisas till bristande trygghet, liten ekonomisk vinning eller att det skulle vara krångligt. Frågan kommer att fortsätta att vara aktuell, bl.a. utifrån överenskommelsen mellan S, MP, C och L där det anges att ett s.k. hyberavdrag och möjligheter att skattefritt upp till ett visst belopp hyra ut lösöre ska införas 2022, samt att det inom EU pågår förhandlingar i frågor som rör digitala plattformar som agerar mellanhand mellan privatpersoner.

Stockholm den 12 februari 2019

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.