Delningsbostäder

Skriftlig fråga 2023/24:914 av Katarina Luhr (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-05-16
Överlämnad
2024-05-17
Anmäld
2024-05-20
Sista svarsdatum
2024-05-29
Svarsdatum
2024-06-07
Besvarad
2024-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Många forskare är överens om att vi, när vi planerar framtidens bostäder, på ett bättre sätt måste dela på våra bostäder för att klara klimatmål och bostadsbrist. Att på olika sätt dela sin boendemiljö med andra är inte ovanligt, men förutom de i Sverige vanligaste alternativen bostadsrätt eller hyresrätt finns andra typer av delningsbostäder såsom kooperativa bostäder eller coliving-bostäder som några exempel. En delningsbostad består i allmänhet av både privata rum där varje boende har en privat förfoganderätt och gemensamma delar som de boende gemensamt förfogar över, vilket både ökar den sociala gemenskapen och sparar mark och resurser. Olika typer av delningsbostäder efterfrågas av många, inte minst unga vuxna och äldre. 

Delningsbostäder kan vara en av flera lösningar för att minska bostadsbristen och svårigheterna på en rörlig arbetsmarknad, då det delade boendet kan bidra till att man lättare kan få tag på en bostad, men även bidra till ett socialt sammanhang. Genom att man kan bygga resurseffektivt kan man få en billigare boendeform som också är klimatsmart samtidigt som denna typ av boende kan bidra till en ökad social hållbarhet där de boende kan få ett naturligt socialt sammanhang. Genom att man delar på gemensamma utrymmen kan också fler bostäder tillskapas för fler till en lägre kostnad.

Delningsbostäder, exempelvis kooperativa hyresrätter för äldre eller coliving-bostäder för en yngre målgrupp, är i dag attraktiva bostäder för ett flertal, men lagstiftningen för att kunna vidareutveckla dessa boendeformer går inte i takt med intresset som finns och riskerar att hämma en fortsatt utveckling.

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Har statsrådet tänkt ta några initiativ för att olika typer av delningsbostäder ska kunna få en större roll än i dag på Sveriges bostadsmarknad? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:914 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2023/24:914 Delningsbostäder

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:914 av Katarina Luhr (MP)
Delningsbostäder

Katarina Luhr har frågat mig om jag har tänkt ta några initiativ för att olika typer av delningsbostäder ska kunna få en större roll än i dag på Sveriges bostadsmarknad?

En väl fungerande bostadsmarknad är viktig för svensk ekonomi och arbetsmarknad. En bristande tillgång på bostäder kan vara ett hinder för exempelvis den som vill arbeta eller studera på en annan ort och försvåra för företag att rekrytera personal.

Regeringen arbetar med flera reformer för att få en bättre fungerande bostadsmarknad. I syfte att skapa goda förutsättningar för att bygga nya hyresbostäder har en utredare fått i uppdrag att se över reglerna om ändring av hyrorna för nyproducerade lägenheter, så kallade presumtionshyror. Utredaren ska också föreslå åtgärder som underlättar privatpersoners uthyrning av bostäder. Det är viktigt för att befintliga bostäder ska kunna utnyttjas på ett mer effektivt sätt och kan underlätta för den som vill arbeta eller studera på en annan ort att snabbt hitta en bostad.

Även boendelösningar som innebär att flera personer hyr varsitt rum i en bostad och delar på de gemensamma ytorna kan bidra till ett bättre utnyttjande av bostadsbeståndet och göra det lättare för fler att få en bostad. Boendeformen erbjuder också ett socialt sammanhang och kan vara en passande lösning exempelvis för unga personer som behöver en första bostad. Sådana boendelösningar är möjliga inom ramen för befintligt regelverk. Dessa regler innebär bland annat att den hyra som den boende betalar ska vara skälig. Vad som är en skälig hyra i det enskilda fallet avgörs i rättstillämpningen. Med hänsyn till att delningsboenden är en boendeform som ökat under senare tid följer regeringen noga utvecklingen på området.

Stockholm den 5 juni 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.