Deepfakes

Skriftlig fråga 2017/18:938 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-01
Överlämnad
2018-03-01
Anmäld
2018-03-02
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I en artikel i Computer Sweden kan vi läsa att det läskigaste som finns på nätet just nu är ett fenomen kallat deepfakes.

Deepfakes är när man med hjälp utav AI (artificiell intelligens) manipulerar rörlig bild till att återspegla en annan person. Kort sagt går det att klippa in vilket ansikte som helst på någon annans kropp, något som skulle kunna ge väldigt allvarliga konsekvenser för förtroendet i exempelvis en valrörelse.

Fenomenet att manipulera bild och ljud är inget nytt, men med modern teknik har det blivit alltmer verklighetstroget och framför allt svårare för vanliga människor att avgöra vad som är manipulerat och inte.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fenomen som deepfakes och andra typer av manipulation av bild och ljud inte allvarligt ska skada tilltron till rörliga medier i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:938 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:938 av Lotta Finstorp om Deepfakes

Lotta Finstorp har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att fenomen som deepfakes och andra typer av manipulation av bild och ljud inte allvarligt ska skada tilltron till rörliga medier i framtiden.

Vikten av en god informationssäkerhet och ett systematiskt informationssäkerhetsarbete kan i dagens samhälle inte överskattas. Att det moderna samhället präglas av ökad komplexitet till följd av bland annat teknikutveckling är inte någon nyhet. Däremot ställer den snabba teknikutvecklingen allt högre krav på såväl enskilda individer som myndigheter, regering och övriga samhällsaktörer att, förutom upprätthålla en god informationssäkerhet, också vara källkritiska, hålla sig informerade och inte sprida oriktig eller vilseledande information. Manipulation av bild kan under vissa förutsättningar vara straffbart som förtal, t.ex. om man på så sätt pekar ut någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar en uppgift som är ägnad att utsätta personen för andras missaktning.

Regeringen har aldrig tidigare satsat så mycket som nu på att rusta upp den svenska informations- och cybersäkerheten. Den 29 juni 2017 presenterade regeringen en ny nationell strategi för hur informations- och cybersäkerheten i Sverige ska utvecklas och stärkas. Strategin sätter upp målsättningar inom sex prioriterade områden och regeringen påbörjade implementeringen genom att bl.a. samma dag besluta om regeringsuppdrag med koppling till strategin. Därtill har exempelvis Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ett omfattande uppdrag att stödja och samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet.

Allmänhetens tilltro till mediesektorn förutsätter oberoende och redaktionellt ansvarstagande utifrån etablerad god medieetisk sed. Regeringen bedriver en aktiv mediepolitik för att ge goda förutsättningar för en mångfald av starka medier på nationell, regional och lokal nivå. Två propositioner förbereds för att dels föreslå två nya teknikneutrala mediestöd, dels en framtidssäker finansiering av public service för att garantera fortsatt oberoende. Båda förslagen har bred politisk förankring i riksdagen. Regeringen arbetar också aktivt för att stärka digital kompetens, källkritik och medie- och informationskunnighet bland vuxna, unga och barn. Ett antal initiativ har tagits inklusive breda satsningar i skolan och i biblioteken. Inom ramen för regeringens digitaliseringsstrategi ingår stärkt digital kompetens som ett viktigt delmål.

Jag kommer fortsätta att noga följa arbetet med att stärka samhällets informations- och cybersäkerhet och vidta ytterligare åtgärder om det behövs.

Stockholm den 7 mars 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.