de sociala avgifterna för turistföretagen

Skriftlig fråga 2000/01:506 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-08
Anmäld
2001-01-16
Besvarad
2001-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 januari

Fråga 2000/01:506

av Rolf Gunnarsson (m) till finansminister Bosse Ringholm om de sociala avgifterna för turistföretagen

EU-kommissionen har nu tydligen bestämt sig och säger nej till att vi i Sverige ska ha lägre sociala avgifter för våra turistföretag. Det här är en viktig fråga för bl.a. Dalarnas län där det finns många företag som också avvaktat beslutet och som stoppat investeringarna i avvaktan på ett positivt beslut. Nu tycks det alltså komma ett negativt. Bara i Sälenfjällen uppskattas de "stoppade investeringarna" till ca 200 miljoner kronor. Eftersom Dalarnas län gränsar till Norge @ där arbetsgivaravgiften är mellan 0 och 14 % @ mot Sveriges 33, så finns i dag ett svårt konkurrensförhållande för den svenska turistnäringen.

Dessutom har också många av företagen drabbats av de nya bestämmelserna om att sänkningen av kollektivtrafikmomsen @ som sänktes den 1 januari i år @ inte skulle omfatta lifttransporter.

I statsbudgeten för 2001 finns tydligen pengar för att kompensera turistföretagen för EU:s beslut.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att kompensera turistföretagen mot bakgrund av EU-kommissionens beslut?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:506 besvarad av

den 19 januari

Svar på fråga 2000/01:506 om de sociala avgifterna för turistföretagen

Statsrådet Ulrica Messing

Rolf Gunnarsson har frågat finansminister Bosse Ringholm vilka åtgärder han avser vidta för att kompensera turistföretagen, mot bakgrund av EG-kommissionens beslut, att Sverige inte längre får bevilja företag nedsatta socialavgifter i regionalpolitiskt syfte i nuvarande form.

Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Näringsministern har i tidigare fråge- och interpellationssvar redogjort för bakgrunden till det stopp som sedan förra årsskiftet gäller för stödformen nedsättning av socialavgifter.

Den fördjupade prövning av stödformen som EG-kommissionen inledde i mars 2000 är nu avslutad. Kommissionen har fattat ett negativt beslut. Detta trots att regeringen under de senaste åren har lagt ned mycket arbete för att behålla stödformen. Så sent som i slutet av november hade jag personligen överläggningar med den ansvarige kommissionären Monti i frågan.

Regeringen har tidigare uttalat att, om ett negativt beslut skulle bli resultatet av prövningen, ska regeringen föreslå åtgärder som på andra sätt förbättrar förutsättningarna för näringslivet i de områden som tidigare haft nedsatta socialavgifter.

Regeringen har därför nyligen givit Verket för näringslivsutveckling i uppdrag att utarbeta ett särskilt program för att främja användningen av modern informationsteknik, för att förbättra förutsättningarna för näringslivet i främst de områden som hittills har haft nedsatta socialavgifter.

För att närmare belysa villkoren för företagande, och därigenom underlätta regeringens arbete med att stödja utvecklingen av ett fungerande näringsliv i de regionalpolitiskt mest prioriterade områdena, avser regeringen också ge Verket för näringslivsutveckling i uppdrag att jämföra dessa villkor i de nordliga delarna av Sverige, Finland och Norge. Detta uppdrag blir självklart viktigt och intressant för att bl.a. jämföra villkoren för turistnäringen.

Jag kommer vidare att bjuda in företrädare för de parter som berörs av kommissionens beslut för att tillsammans med dem diskutera hur vi nu kan gå vidare. Härvid ska särskilt företrädare för turistnäringen inbjudas.

Avslutningsvis vill jag informera om att regeringen under hösten 2001 avser att förelägga riksdagen en regionalpolitisk proposition.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.