De nationella proven

Skriftlig fråga 2020/21:1113 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-18
Överlämnad
2020-12-21
Besvarad
2021-01-04
Sista svarsdatum
2021-01-04
Anmäld
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Regeringen talar gärna om vikten av likvärdighet i skolan. När regeringen nu agerar i rakt motsatt riktning blir regeringen och utbildningsministern också svaret skyldiga om hur man ska kunna säkra likvärdighet i bedömningen och undvika betygsinflation när man inte mäter hur det faktiskt går för eleverna.

De nationella proven är ett bra rättesnöre och brukar hålla hög kvalitet och faktiskt underlätta för lärarna att bedöma elevernas kunskaper. Nu måste lärarna skaffa sig den informationen på annat sätt. Det skapar ett merarbete. 

De nationella proven behövs för att säkerställa kvaliteten, i synnerhet nu när mycket undervisning sker på distans. Staten behöver få en uppföljning av kunskapsresultaten på nationell nivå. Det är oerhört viktigt att veta hur det gått för eleverna under coronapandemin.

Sverige är ett innovativt land, och många är de som snabbt hittat lösningar och strategier för att inte ställa in utan ställa om på ett nytt sätt. Även på skolområdet finns det möjlighet att göra annorlunda på ett innovativt sätt. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Är ministern beredd att tänka om och ta ett nytt beslut och ge Skolverket i uppdrag att genomföra de nationella proven i syfte att säkerställa kvaliteten under pandemin?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1113 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på fråga 2020/21:1113 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
De nationella proven

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag är beredd att tänka om och ta ett nytt beslut och ge Skolverket i uppdrag att genomföra de nationella proven i syfte att säkerställa kvaliteten under pandemin.

Frågan är föranledd av Statens skolverks beslut att, liksom våren 2020, ställa in de nationella prov som skulle ha genomförts under våren 2021. Beslutet gäller samtliga skolformer där nationella prov används med undantag för proven i årskurs 3 i grundskolan och sameskolan samt årskurs 4 i specialskolan. Beslutet är fattat enligt de möjligheter som förordningen (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta ger Skolverket att meddela föreskrifter om att proven inte ska genomföras om det saknas förutsättningar att genomföra nationella prov i skolväsendet på ett sådant sätt att syftet med dem uppnås.

Skolverket förklarar sitt beslut med att många skolor just nu är hårt ansträngda och måste planera sin verksamhet från dag till dag. Nationella prov kan innebära att skolor behöver samla större grupper av elever i en och samma lokal, vilket kan öka risken för smittspridning. Skolverket bedömer således att det, med anledning av stor frånvaro och smittskyddsaspekter, inte finns tillräckliga förutsättningar att genomföra proven på ett sådant sätt att syftet med dem uppnås. Skolverket kommer att stödja skolorna med betygsstödjande bedömningsstöd och i möjligaste mån tillgängliggöra prov som inte är frisläppta och som därmed inte riskerar att ha blivit kända av eleverna. Dessa material får läraren använda på det sätt som anses lämpligast.

Skolverkets beslut att ställa in de nationella proven är inte önskvärt, men nödvändigt. De nationella proven håller hög kvalitet och är ett bra stöd i betygssättningen. Samtidigt är en positiv konsekvens av det här beskedet att elever och lärare kommer få mer tid till undervisning. Det kommer också kunna lätta på vissa lärares arbetsbörda. Vi kommer framöver behöva fokusera på att eleverna får den undervisning de behöver för att kunna nå kunskapskraven i skolan och för att pandemin inte ska påverka deras lärande negativt för en lång tid framöver.

Jag välkomnar att Skolverket, tillsammans med de lärosäten som på Skolverkets uppdrag konstruerar prov och bedömningsstöd, kommer att se till att under våren tillhandahålla väl utvecklade bedömningsstöd och annat provmaterial så att lärarna får bra stöd vid bedömningen av elevernas kunskaper. Det bästa hade naturligtvis varit om de nationella proven skulle ha kunnat genomföras som vanligt, men det har inte varit och är inte som vanligt detta läsår. Tillsammans får vi göra det bästa av situationen, något inte minst lärarkåren visar prov på varje dag.

Stockholm den 30 december 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.