de mänskliga rättigheternas universalitet

Skriftlig fråga 1999/2000:31 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-09-29
Besvarad
1999-10-08
Anmäld
1999-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 september

Fråga 1999/2000:31

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Anna Lindh om de mänskliga rättigheternas universalitet

"Frågan om mänskliga rättigheter är varje enskilt lands interna angelägenhet och skall i huvudsak hanteras av det landets regering." Det sade Folkrepubliken Kinas utrikesminister Tang Jiaxuan i FN:s generalförsamling häromdagen.

De mänskliga rättigheterna är universella och måste tillerkännas alla människor på jorden som individer, oavsett var man bor. Det räcker med att födas för att omfattas av de mänskliga rättigheterna. De mänskliga rättigheterna är inte något som stater kan sätta sig över.

Folkrepubliken Kina har fått internationell kritik för hur den behandlar den egna befolkningen och befolkningen i Tibet.

Det får inte råda någon tvekan om att Sverige begär respekt för de mänskliga fri- och rättigheterna från alla länder.

Vad avser utrikesministern göra för att påverka Folkrepubliken Kina att fullt ut respektera de mänskliga fri- och rättigheterna?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:31 besvarad av

den 7 oktober

Svar på fråga 1999/2000:31 om de mänskliga rättigheternas universalitet

Utrikesminister Anna Lindh

Sten Tolgfors har frågat mig vad jag avser göra för att påverka Folkrepubliken Kina att respektera de mänskliga rättigheterna.

Kina hör till den grupp länder som ständigt uppmärksammas på grund av bristerna i fråga om de mänskliga rättigheterna. Från den svenska regeringens sida tar vi på olika sätt upp frågan med kinesiska regeringsföreträdare. Det sker både i enskilda bilaterala kontakter och i EU-samarbetet, i politiska överläggningar såväl som genom seminarier och i internationella sammanhang, särskilt inom FN-systemet. Vår utgångspunkt är att vi söker agera så att vi bäst kan utöva påverkan och bidra till att situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina förbättras. Det är ett långsiktigt arbete som också inkluderar att vi reagerar med skarp kritik, enskilt eller samfällt genom EU, när uppenbara kränkningar av de mänskliga rättigheterna sker. Den balans vi eftersträvar är att kombinera en kraftfull kritik mot övergreppen med en påverkan också genom dialog och samarbete.

Sveriges MR-politik förs i hög grad inom ramen för en gemensam EU-policy. Som ett inslag i EU:s politiska dialog med Kina genomförs regelbundet en separat dialog om situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina. Också genom EU bedrivs ett utvecklingssamarbete på området mänskliga rättigheter. Inom FN-systemet sker ett samarbete med Kina inom olika MR-mekanismer inklusive med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Frågor om rättsutveckling och mänskliga rättigheter diskuteras även i återkommande seminarier, där kinesiska regeringstjänstemän och akademiker möter kolleger och representanter för enskilda föreningar från EU-länderna. På så sätt strävar vi efter att med olika medel och gemensamt påverka Kina att genomföra de förbättringar som vi och likasinnade länder kräver.

När jag hade överläggningar med den kinesiske utrikesministern Tang Jiaxuan i Stockholm den 10 mars i år hade vi en utförlig och ingående diskussion om de mänskliga rättigheterna i Kina där jag bl.a. tog upp de hårda domarna mot dissidenter och bruket av dödsstraff i Kina.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.