de långa häktningstiderna i Spanien

Skriftlig fråga 2004/05:269 av Engström, Hillevi (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-04
Anmäld
2004-11-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-11-18
Svar anmält
2004-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 november

Fråga 2004/05:269

av Hillevi Engström (m) till utrikesminister Laila Freivalds om de långa häktningstiderna i Spanien

Den svenske medborgaren M.H. har suttit häktad sedan den 6 januari 2003. Han är misstänkt för mord alternativt dråp på sin flickvän.

Något datum för rättegången är ännu inte utsatt. På den avdelning, modul 9, i fängelset al Ahurin, som ligger i Malagaprovinsen, där han sitter, finns 140 häktade män, varav ca 100 har afrikanskt ursprung. Förhållandena i fängelset är fruktansvärda.

Moderaterna har tidigare krävt en genomlysning av de olika rättssystemen i Europa, bland annat med tanke på förhållandena för brottsmisstänkta personer.

Denne svenske medborgare riskerar att sitta häktad upp till fyra år, innan skuldfrågan kan avgöras. Personen i fråga förnekar brott. I Sverige anses en person oskyldig intill dess att domstol prövat frågan.

Behandlingen i det spanska fängelset är enligt uppgift mycket dålig. Så pass illa att man kan ifrågasätta om det är förenligt med mänskliga rättigheter att en för brott misstänkt person tvingas vistas under sådana förhållanden.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att den svenske medborgaren ska få sin sak prövad?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:269 besvarad av

den 18 november

Svar på fråga 2004/05:269 om de långa häktningstiderna i Spanien

Utrikesminister Laila Freivalds

Hillevi Engström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att en häktad svensk medborgare ska få sin sak prövad i rättegång i Spanien.

Utrikesförvaltningen känner väl det fall som åsyftas. Personen i fråga häktades i januari 2003. Därefter har han i januari 2004 blivit dömd till arton månaders fängelse i ett annat mål och är för närvarande frihetsberövad.

Det bör framhållas att Spanien är anslutet till Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Enligt artikel 5.3 i konventionen ska den som berövas friheten som misstänkt för brott ha rätt till rättegång inom skälig tid. Av Europadomstolens praxis följer att bedömningen av vad som är skälig tid beror på omständigheterna i det enskilda fallet.

Hillevi Engström har också kommenterat förhållandena för de frihetsberövade i Spanien, särskilt i ett angivet fängelse i Malaga där den svenske medborgaren för närvarande befinner sig. Representanter för Sveriges ambassad i Madrid och konsulat i Malaga har besökt den svenske medborgaren ett flertal gånger, senast den 11 november, och han har inte framfört något klagomål emot den avdelning i fängelset där han vistas och där han även beretts möjlighet till arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.