Till innehåll på sidan

De gröna näringarnas ansvar efter skogsbränder

Skriftlig fråga 2019/20:1278 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-29
Överlämnad
2020-04-29
Anmäld
2020-04-30
Svarsdatum
2020-05-06
Sista svarsdatum
2020-05-06
Besvarad
2020-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

En stor del av de skogsvårdsföretag som just nu saknar möjlighet att ta in arbetskraft från tredjeland på grund av Sveriges tolkning av inreseförbudet till EU har ansvar för eftersläckningsarbete vid skogsbränder efter avslutat arbete från räddningstjänsten. Det är en uppgift som enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) åligger markägaren.

Under sommaren 2018 arbetade flera av dessa företag även på uppdrag av räddningstjänsten. Cirka 150 thailändare arbetade exempelvis vid branden i Fågelsjö-Lillåsen. I år kommer dessa 150 personer inte att finnas tillgängliga på grund av den nuvarande pandemin.

Just nu har flera av landets större markägare inte resurser och förmåga att uppfylla det lagen anger, vilket gör att räddningstjänsten enligt LSO kan tvingas att, mot ersättning, utföra det som åligger markägarna. Det innebär i så fall att räddningstjänsten tappar i resurser och kraft att utföra övriga uppgifter.

Med utgångspunkt från ovanstående och de omfattande skogsbränder som varit i landet de senaste åren vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Planerar statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att stärka förmågan att förhindra och motarbeta spridningen av skogsbränder under sommarhalvåret när det nu saknas kapacitet i många skogsbolag att hantera efterarbetet efter en större skogsbrand?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1278 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:1278 av Lars Beckman (M)
De gröna näringarnas ansvar efter skogsbränder

Lars Beckman har frågat mig om jag och regeringen planerar att vidta åtgärder för att stärka förmågan att förhindra och motarbeta spridningen av skogsbränder under sommarhalvåret när det nu saknas kapacitet i många skogsbolag att hantera efterarbetet efter en större skogsbrand.

Det är av stor betydelse att Sverige har god förmåga att effektivt förebygga och hantera omfattande olyckor såsom skogsbränder.

För att vidmakthålla och stärka statens stödjande förmåga vid omfattande räddningsinsatser har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillförts 65 miljoner kronor 2019 och 15 miljoner kronor årligen från 2020. MSB har därför kunnat förbättrat sina möjligheter att bistå kommunerna med stödresurser när kommunernas egna resurser inte räcker till, t.ex. med materiel för skogsbrandsläckning, stabs- och ledningsstöd samt helikoptrar för brandsläckning. Inom kort kommer också skopande flygplan att vara tillgängliga.

Utredningarna En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) och Skogsbränderna sommaren 2018 (SOU 2019:7) har lämnat flera förslag till förändringar i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) för att stärka Sveriges förmåga att hantera stora och allvarliga olyckor såsom omfattande skogsbränder. Regeringen avser att inom kort besluta om en lagrådsremiss som behandlar de nämnda utredningarnas förslag.

Enligt LSO är det kommunen som ansvarar för räddningstjänstverksamhet inom kommunen. Regeringen konstaterar att kommunerna har vidtagit flera åtgärder efter skogsbränderna 2018 för att förstärka sin beredskap och förmåga att effektivt hantera omfattande räddningsinsatser. Exempelvis har många räddningstjänster genom samverkan ökat förmågan att snabbt kraftsamla resurser och även stärkt förmågan att leda omfattande räddningsinsatser.

Enligt LSO är det markägaren som ansvarar för bevakning och eftersläckning efter avslutad räddningsinsats vid mark- och skogsbränder. Det är viktigt att markägaren har beredskap och förmåga att vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra återantändning och brandspridning.

Regeringen har som ovan beskrivits vidtagit en rad åtgärder för att både på kort och lång sikt förbättra samhällets beredskap och förmåga att hantera omfattande bränder och andra olyckor.

Regeringen kommer även i fortsättningen att noga följa utvecklingen av samhällets samlade förmåga att förebygga och hantera omfattande olyckor och kommer vid behov att vidta nödvändiga åtgärder. Samtidigt är det av stor vikt att markägarna vidtar de åtgärder som kan behövas för att bl.a. säkerställa en effektiv eftersläckning vid mark- och skogsbränder.

Stockholm den 5 maj 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.