Till innehåll på sidan

de dövblindas situation i samhället

Skriftlig fråga 2001/02:412 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-12
Besvarad
2001-12-21
Anmäld
2002-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 december

Fråga 2001/02:412

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till socialminister Lars Engqvist om de dövblindas situation i samhället

I Sverige finns omkring 1 300 dövblinda personer. Att vare sig kunna se eller höra är ett mycket svårt handikapp. De dövblinda är mycket beroende av hjälp från samhället.

Fram till den 1 juli i år fanns konsulenter knutna till Statens institut för handikappfrågor i skolan (SIH). Dessa konsulenter hade ett övergripande ansvar för den dövblindes vardag, såsom kontakt med samtliga berörda myndigheter. Det kunde handla om biståndsbedömning, färdtjänstärenden eller kontakter med Försäkringskassan.

För närvarande pågår en omorganisation av SIH till det nuvarande Specialpedagogiska Institutet. I samband med denna omorganisation vill man att de konsulenter som i dag ansvarar för de dövblindas vardag endast ska ansvara för de frågor som rör utbildningen. Landstingen eller kommunerna ska i fortsättningen ansvara för övriga frågor.

Det finns i dag ofta brister i kunskapen kring de dövblindas situation. Det finns farhågor för att kunskapen och erfarenhet kring dövblindhet kommer att tunnas ut och rehabilitering och habilitering försämras. Det kan bli svårt för små kommuner och landsting att upprätthålla en kompetens på detta område.

Vilka åtgärder avser socialministern vidta så att de dövblindas habilitering eller rehabilitering i framtiden inte försämras?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:412 besvarad av

den 27 december

Svar på fråga 2001/02:412 om de dövblindas situation i samhället

Socialminister Lars Engqvist

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta så att de dövblindas habilitering eller rehabilitering i framtiden inte försämras.

Både skolministern och jag är medvetna om att en förändring i arbetsinnehållet för konsulenterna för vuxna dövblinda kommer att ske i och med omvandlingen av SIH (Statens institut för handikappfrågor i skolan) till Specialpedagogiska institutet. Detta får dock inte leda till att dövblindas tillgång till habilitering och rehabilitering försämras. Därför ska förändringen ske gradvis och i samverkan med berörda landsting och kommuner. Samtidigt pågår det ett arbete inom Regeringskansliet för att hitta en långsiktig lösning så att behovet av habilitering och rehabilitering kan tillgodoses.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.