De allmänna förvaltningsdomstolarna

Skriftlig fråga 2017/18:1321 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-18
Överlämnad
2018-05-21
Anmäld
2018-05-22
Svarsdatum
2018-05-30
Sista svarsdatum
2018-05-30
Besvarad
2018-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I en ny Demoskopundersökning som stiftelsen Rättvis skatteprocess har låtit göra framkommer att svenska advokater har ett mycket lågt förtroende för svenska förvaltningsdomstolar. 61 procent av de advokater som processar i skattemål anser att förvaltningsdomstolarna är partiska. Motsvarande siffra för övriga domstolar är 7 procent.

Det här är en allvarlig läsning då förvaltningsdomstolarna är tänkta att avgöra tvister mellan det allmänna och den enskilde. Det är också en grundläggande princip i en rättsstat och ett demokratiskt samhälle att vi har en hög tillit till våra domstolar.

De advokater som processar i skattemål riktar även hård kritik mot hur domarna motiveras. 69 procent anser att det oftast inte går att utläsa i domarna hur domstolen resonerat när den dömt. Motsvarande siffra för advokater som processar i andra domstolar är 17 procent.

Skatteadvokaterna är också mycket kritiska till förvaltningsdomstolarnas förmåga att hantera bevis. 84 procent anser att bevisprövningarna i förvaltningsdomstol för det mesta inte får ett rimligt utfall. Motsvarande siffra för de som processar i andra domstolar är 15 procent. Endast 5 procent av de intervjuade godkänner förvaltningsdomstolarnas förmåga att värdera bevis.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att undersöka huruvida dessa anklagelser stämmer och om så är fallet vidta åtgärder för att öka förtroendet för våra allmänna förvaltningsdomstolar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1321 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:1321 av Lotta Finstorp (M)
De allmänna förvaltningsdomstolarna

Lotta Finstorp har frågat mig om jag avser att undersöka huruvida vissa anklagelser mot de allmänna förvaltningsdomstolarna stämmer och om så är fallet, vidta åtgärder för att öka förtroendet för de allmänna förvaltningsdomstolarna.

Frågan är ställd mot bakgrund av en enkätundersökning som intresseorganisationen Rättvis skatteprocess har gjort om hur advokater uppfattar de allmänna förvaltningsdomstolarnas hantering av skattemål.

Huvuduppgiften för de allmänna förvaltningsdomstolarna är att pröva överklagade beslut av förvaltningsmyndigheter som exempelvis Skatteverket. Den beslutande myndigheten blir den enskildes motpart i domstolen. Förfarandet är som huvudregel skriftligt men kan även innehålla muntliga inslag. Alla mål ska avgöras med hög kvalitet och domstolarna ska vara självständiga och opartiska. Domstolsväsendet i Sverige fungerar mycket väl och domstolarna har högt förtroende bland medborgarna.

Regeringen arbetar för närvarande med att ta fram lagförslag som syftar till att öka rättssäkerheten i de allmänna förvaltningsdomstolarna ytterligare, bl.a. genom tydligare och mer generösa regler om muntlig förhandling. Dessa förslag kan förväntas bidra till en ökad kvalitet i skattemålshanteringen och ett stärkt förtroende för de allmänna förvaltningsdomstolarna.

För att stärka domstolarnas och domarnas oberoende och opartiska ställning har regeringen nyligen föreslagit att vissa processuella principer ska regleras i lag, t.ex. om ordförandeskapet vid kollegial handläggning och fördelningen av mål mellan enskilda domare. De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2018.

Sveriges Domstolar arbetar kontinuerligt och aktivt för att öka förtroendet för domstolarna. Domstolarna har undersökt hur bemötandet och utformningen av domar och beslut uppfattas av parter, vittnen och professionella aktörer. Utifrån resultaten har domstolarna tagit fram bl.a. bemötandepolicyer och rekommendationer för domskrivningen. Ett konkret resultat av arbetet är att domskrivningen har förbättrats.

Stockholm den 30 maj 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.