Dawit Isaak

Skriftlig fråga 2008/09:749 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-18
Anmäld
2009-03-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-04-01
Besvarad
2009-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 mars

Fråga

2008/09:749 Dawit Isaak

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den svenske journalisten Dawit Isaak har nu suttit fängslad i Eritrea i åtta år. I Sverige har han fru och tre barn som vill att han ska komma hem.

Den 15 januari 2009 antog Europaparlamentet resolutionen P6_TA(2009)0026, där man uttrycker ”sin djupa oro över att den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fortfarande sitter fängslad i Eritrea, trots att han sedan sin arrestering i september 2001 aldrig har ställts inför rätta, och kräver att han och övriga fängslade journalister omgående frisläpps”.

Enligt människorättsorganisationen Eritrea Watch for Human Rights and Democracy är han inspärrad på ett militärsjukhus. Sveriges ambassadör, som nyligen sändes till landet, fick inte tillstånd att träffa Dawit Isaak.

Tyst diplomati från Sveriges sida har inte gett några resultat. EU måste ställa Afrikanska unionen, AU, under press att göra någonting i fallet med den svenske medborgaren Dawit Isaak.

Vilka initiativ avser Sverige som ordförandeland i EU att ta för att framtvinga ett frisläppande av den svenske journalisten Dawit Isaak?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:749 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 1 april

Svar på fråga

2008/09:749 Dawit Isaak

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ Sverige som ordförandeland i EU avser att ta för att framtvinga ett frisläppande av den svenske journalisten Dawit Isaak.

Som jag framhöll i mitt svar till Cecilia Wigström (fp) den 18 februari och till Ulf Holm (mp) den 4 mars i år är ärendet Dawit Isaak ett allvarligt humanitärt fall som har hög prioritet för utrikesförvaltningen.

Sverige lägger sedan lång tid tillbaka ned stora ansträngningar för att nå en lösning. Det ligger emellertid i sakens natur att jag tyvärr inte närmare kan redogöra för hur regeringen arbetar med denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.