Danskt samarbete

Skriftlig fråga 2015/16:360 av Carl Schlyter (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-20
Överlämnad
2015-11-23
Anmäld
2015-11-24
Svarsdatum
2015-12-02
Sista svarsdatum
2015-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I Danmark diskuteras just nu hur de ska hantera undantagen de har inom vissa områden i EU. Om Danmark väljer att bibehålla undantagen uppstår sannolikt i något läge behov av någon typ av mellanstatligt samarbete. Om Danmarks rättspolitiska undantag upprätthålls enligt nuvarande regler skulle Danmark kunna delta fullt ut i de delar av det rättspolitiska samarbetet som man önskar delta i, i form av mellanstatliga, bilaterala samarbetsavtal med övriga EU-länder, av samma typ som gäller för Norge och Island. Eftersom Danmark är ett grannland och vi av tradition har haft ett nära nordiskt samarbete hoppas jag att regeringen kan bekräfta att oavsett hur Danmark väljer att samarbeta med EU i polisiära och rättsliga frågor så kommer Sverige att arbeta för att finna så effektiva och goda möjligheter till samarbete som möjligt. Därför vill jag fråga:

 

Skulle statsrådet Anders Ygeman och den svenska regeringen i princip kunna tänka sig att stödja en dansk begäran om bilaterala avtal och mer specifikt stödja en dansk begäran om fortsatt deltagande i Europol genom ett bilateralt samarbetsavtal?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:360 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2015/09149/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:360 av Carl Schlyter (MP) Danskt samarbete

Carl Schlyter har frågat mig om den svenska regeringen kan tänka sig att i princip stödja danska förfrågningar om bilaterala samarbetsavtal med EU:s medlemsstater, ifall Danmark väljer att behålla sitt undantag från EU-samarbetet på det rättspolitiska området. Mer specifikt har han frågat om regeringen kan stödja en dansk begäran om fortsatt deltagande i Europol genom ett bilateralt samarbetsavtal.

Som grannländer har Sverige och Danmark av tradition ett nära samarbete i polisiära och rättsliga frågor. Vid sidan av samarbetet inom EU finns det samarbete i Öresundsregionen, i Norden och i det regionala Östersjösamarbetet. Samarbetet med danska myndigheter fungerar väl och jag har inte anledning att tro att det kommer att försämras framöver. Det är dock angeläget att Danmark fortsätter att ha ett nära polisiärt och rättsligt samarbete även med andra medlemsstater, inte minst för att den gränsöverskridande brottsligheten ska kunna bekämpas effektivt. Jag kan bekräfta att regeringen kommer verka för att finna effektiva och goda möjligheter till samarbete med Danmark.

Om Danmark genom sitt undantag inte längre kan delta i Europols verksamhet har Sverige, men även de andra medlemsstaterna, ett intresse av att hitta sätt att fortsätta samarbetet med Danmark. Någon begäran om ett bilateralt samarbetsavtal med Europol har Danmark dock inte framställt. Regeringen får återkomma om frågan aktualiseras i framtiden.

Det är givetvis av största vikt att samtliga EU-länder har ett nära och effektivt polisiärt och rättsligt samarbete med Danmark på alla plan. Jag kommer därför att verka för att Danmark även i framtiden kan upprätthålla goda relationer och ha ett väl fungerande samarbete med andra medlemsstater i EU.

Stockholm den 2 december 2015

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.