Dålig räls med urspårningsrisk

Skriftlig fråga 2021/22:367 av Patrik Jönsson (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2021-11-10
Överlämnad
2021-11-11
Inte besvarad
2021-11-11
Anmäld
2021-11-16
Sista svarsdatum
2021-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

På morgonen den 7 november spårade ett godståg ur med 38 av 68 vagnar på Malmbanan mellan Sikträsk och Lina älv. Utöver kostnaden för att reparera spår, kontaktledning och vagnar beräknar LKAB att det kan ta uppemot en månad innan LKAB kommer i fatt med sina leveranser. Även resandetågen drabbas av stoppet, och bussar får sättas in. Utöver ekonomiska konsekvenser är det en fråga om säkerhet. Denna gång gällde det ett malmtåg, och föraren klarade sig oskadd. Om detta hade drabbat ett persontåg kunde utgången ha varit en helt annan.

Anledningen till olyckan är i nuläget inte utredd. Oavsett detta är det oroande att Trafikverket redan i fjol i en rapport efter en annan urspårning i Gäddmyr konstaterade att tre mil av rälsen var dålig och hade ”en onormal benägenhet att utveckla vertikalsprickor med risk för urspårning som följd”. Trots denna rapport var rälsen inte utbytt, vilket förefaller vara oansvarigt och utsätter människor, fordon, vagnar och anläggning för en onödig och omotiverad risk. Dessutom uppstår frågan om denna typ av räls finns på fler ställen i landet och om den är föremål för att bytas ut omgående för att minimera risken för urspårning. I december 2020 stoppade Trafikverket utan förvarning järnvägstrafiken mellan Helsingborg och Lund på grund av omfattande skador på rälsen. Detta trots att Trafikverket känt till mer än ett hundratal sprickbildningar i mer än ett halvår men valt att mörka detta för operatörer och allmänhet. När Trafikverket var kallat till trafikutskottet efterlyste jag information om huruvida denna räls fanns på fler sträckor i landet, och Trafikverket skulle återkomma med svar senare till utskottet. Detta har inte skett. Transparens gentemot allmänhet, politiker, operatörer och medier är av yttersta vikt.

Med anledning av säkerheten på järnvägsnätet lyder min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth lyder därför:

 

Avser ministern att vidta några generella åtgärder för att Trafikverket ska undersöka, åtgärda och rapportera om förekomsten av sprickbenägen räls på det svenska järnvägsnätet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:367 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/ 02 9 4 3 Infrastruktur departementet Infrastruktur ministern Till riksdagen

Meddelande om uteblivet svar på fråga 2021/22:367
av Patrik Jönsson (SD) Dålig räls med urspårningsrisk

Som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Den skriftliga frågan kommer därför inte att besvaras.

Stockholm den 11 november 2021

Enligt uppdrag

Fredrik Ahlén

Expeditionschef

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.