Dalarnas befolkning

Skriftlig fråga 1998/99:852 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-08-16
Besvarad
1999-08-30
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:852 av Rolf Gunnarsson (m) till näringsministern om Dalarnas befolkning

den 16 augusti

 

Nya befolkningssiffror har presenterats. Dessa siffror, omfattande första halvåret 1999, visar att mitt hemlän ånyo tappat rejält. Ca 1 000 personer i minus. Sedan 1991 har skogslänen tappat ca 27 000 personer.

Siffrorna, för att hålla mig till mitt hemlän, oroar. Då också aktiva kommuner som Borlänge tappar ger detta en ökad oro inför vad som skall hända med den s.k. landsbygden. Vår residensstad, Falun, visar också minussiffror.

I senaste numret av Riksdag & Departement intervjuas de båda statsråden i Näringsdepartementet.

"Tillväxtpolitik handlar om ett brett spektrum av åtgärder" heter det i nämnda intervju.

Det sägs samtidigt att någon stor tillväxtproposition inte är att vänta.

Med anledning av Dalarnas prekära läge och de nya minussiffror som nu presenterats befolkningsmässigt vill jag ställa följande fråga till statsrådet Björn Rosengren:

 

När kommer vi i Dalarna att få ta del av detta "breda spektrum av åtgärder" för att stoppa utflyttningen i Dalarna?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:852 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:852 om Dalarnas befolkning
    Näringsminister Björn Rosengren

den 30 augusti

 

Rolf Gunnarsson har frågat mig när Dalarna kommer att få del av det breda spektrum av åtgärder som kännetecknar regeringens tillväxtpolitik.

Svaret på frågan är att Dalarna liksom andra län naturligtvis redan omfattas av de åtgärder som regeringen vidtagit för att öka tillväxten. För Dalarna gäller dessutom att insatserna är förstärkta, eftersom stora delar av länet är prioriterade av regionalpolitiska skäl. Delar av Dalarna ingår således i EG:s strukturfondsområden. Likaså gäller att Dalarna har möjlighet att förstärka sitt näringsliv med hjälp av olika regionalpolitiska företagsstöd och regionalpolitiska projekt, med medel som regeringen ställt till länsstyrelsens förfogande. Enligt var jag erfarit avser länsstyrelsen att fatta nya beslut om bidrag till regionalpolitiska åtgärder i länet om ca 80 miljoner kronor enligt budgeten för i år.

Som exempel på andra viktiga åtgärder som regeringen riktat till Dalarna kan nämnas den ökning av antalet högskoleplatser som sker vid Högskolan Dalarna. Mellan åren 1997-1999 har antalet permanenta högskoleplatser vid Högskolan Dalarna ökat med 1 600. Regeringen avser fortsätta denna utbyggnad för åren 2000-2002 och återkommer med förslag om platsfördelning i budgetpropositionen. Vidare kan nämnas att kommunerna i Dalarnas län samt Dalarnas läns landsting sammanlagt erhåller över 600 miljoner kronor under åren 1997-2000 för att förstärka skolan, vården och omsorgen.

Jag är medveten om att befolkningen minskar i många regioner och att det bl.a. därför finns allvarliga hot mot en balanserad regional utveckling. Regeringen arbetar nu långsiktigt för att både skapa generella förutsättningar för tillväxt och för att få tillväxten att omfatta fler regioner i landet. Som framförts i flera sammanhang är det samtidigt viktigt att lokala och regionala aktörer kraftsamlar runt de förbättrade tillväxtförutsättningar som skapas. Varje region måste bygga sin utveckling på just sina förutsättningar och Dalarna bör t.ex. ta vara på de nya möjligheter som det pågående arbetet med regionala tillväxtavtal ger.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.