Cykel och kollektivtrafik
Skriftlig fråga 2014/15:506 av Boriana Åberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2015-05-07
- Överlämnad
- 2015-05-08
- Anmäld
- 2015-05-19
- Sista svarsdatum
- 2015-05-20
- Svarsdatum
- 2015-05-26
- Besvarad
- 2015-05-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anna Johansson (S)
Allt fler människor väljer i dag cykeln framför andra färdmedel. Cykling är ett miljövänligt transportsätt som har många fördelar.
På senare tid har det blivit lättare att ta med sig cykel på tåget eller annan kollektivtrafik, särskilt i storstäderna. Men möjligheten är fortfarande begränsad. Förutsättningarna ser olika ut i olika delar av landet och för olika transportmedel.
Att kunna ta med sig cykel på exempelvis bussar och tåg underlättar för människor både i vardagen och på fritiden. Sverige ligger dessvärre efter flera andra europeiska länder vad gäller möjligheten att kunna kombinera cykel med kollektivtrafik.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:
Vad tänker statsrådet och regeringen göra för att resenärer lättare ska kunna ta med sig cykel i kollektivtrafiken?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:506 besvarad av Anna Johansson (S), statsråd
Dnr N2015/3970/TS | ||
Näringsdepartementet |
Infrastrukturministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:506 av Boriana Åberg (M) Cykel och kollektivtrafik
Boriana Åberg har frågat mig vad jag och regeringen tänker göra för att resenärerna lättare ska kunna ta med sig cykel i kollektivtrafiken.
Det är positivt att allt fler väljer att cykla. Jag delar Boriana Åbergs åsikt att cykling är ett miljövänligt transportsätt som har många fördelar.
I EU-förordningen om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer åläggs transportörerna att tillåta resenärer att ta med cykeln. Det finns dock stora möjligheter till undantag när regeln ska tillämpas, exempelvis om det inte är lämpligt och om det ger negativ effekt på trafiktjänsten i övrigt och om tågvagnarna så inte tillåter. För busstrafiken finns ingen motsvarande rättsregel.
Enligt lagen om kollektivtrafik är det de regionala kollektivtrafikmyndigheterna som är ansvariga för kollektivtrafiken, dvs. för utbud, kvalitet och annat som är av betydelse för kollektivtrafikresenärerna.
I cykelutredningens betänkande Ökad och säkrare cykling (SOU 2012:70) la utredaren inga förslag i den här frågan.
Regeringen arbetar med att främja en ökad och säker cykling. Riksdagen har tillkännagett för regeringen att regeringen bör ta fram en nationell cykelstrategi. Regeringen avser att återkomma till Riksdagen med anledning av tillkännagivandet.
Stockholm den 21maj 2015
Anna Johansson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.