Cybercrime

Skriftlig fråga 2006/07:1484 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-07-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-07-26
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juli

Fråga

2006/07:1484 Cybercrime

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I slutet av april och i början av maj i år utsattes Estland för en extrem cyberattack. I detta IT-angrepp slogs många datasystem ut. Det gällde Regeringskansliet och polisen, men även massmedierna, telekommunikationsbolag och banker. Under Europarådets junisession diskuterades cybercrime med anledning av det inträffade i Estland. Europarådet uppmanade i sin resolution de medlemsstater som ännu inte ratificerat Convention on Cybercrime och dess additional protocol att göra detta så fort som möjligt.

The Council of Europe Convention on Cybercrime daterad den 23 november 2001 har skrivits på av Sverige men ännu inte ratificerats. För det internationella brottsbekämpande samarbetets skull är det viktigt att Sverige snarast möjligt ratificerar konventionen.

Kommer statsrådet att vidta åtgärder som leder till förslag till ratificering av Convention on Cybercrime med tilläggsprotokoll från Europarådet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1484 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 26 juli

Svar på fråga

2006/07:1484 Cybercrime

Justitieminister Beatrice Ask

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig om jag kommer att vidta åtgärder som leder till förslag till ratificering av Europarådets konvention om IT-relaterad brottslighet med tilläggsprotokoll.

Marietta de Pourbaix-Lundins fråga är ställd med anledning av att myndigheter och företag i Estland under våren utsattes för ett omfattande IT-angrepp samt att Europarådets parlamentariska församling i juni genom en resolution uppmanade de medlemsstater som ännu inte ratificerat konventionen i fråga med tilläggsprotokoll att göra detta så fort som möjligt.

Angrepp mot datorsystem är en brottslighet som måste tas på stort allvar, inte minst för att den riskerar att orsaka allvarliga skador på den centrala infrastrukturen i samhället. Regeringen arbetar för att förbättra möjligheterna att komma till rätta med och bestraffa sådan brottslighet. Exempelvis har brottsbalkens bestämmelse om dataintrång ändrats från den 1 juni i år. Genom ändringarna har det straffbara området utvidgats till att omfatta den som olovligen blockerar eller stör användningen av en uppgift i ett datorsystem (prop. 2006/07:66). Kriminaliseringen innebär bland annat att så kallade tillgänglighetsattacker blir straffbara.

Inom Justitiedepartementet pågår också ett arbete för att Europarådets konvention om IT-relaterad brottslighet och dess tilläggsprotokoll ska kunna ratificeras så snart som möjligt. En sakkunnig person har på uppdrag av Regeringskansliet utarbetat en promemoria som behandlar frågan om Sveriges tillträde till den aktuella konventionen och dess tilläggsprotokoll (Ds 2005:6, Brott och brottsutredning i IT-miljö).

Promemorian – som innehåller ett flertal förslag till lagändringar i syfte att möjliggöra en ratificering – har remissbehandlats och frågan bereds nu vidare inom Justitiedepartementet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.