CSN:s beslut om inackorderingstillägg

Skriftlig fråga 2005/06:205 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-21
Anmäld
2005-10-21
Besvarad
2005-10-26
Svar anmält
2005-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 oktober

Fråga 2005/06:205 av Chatrine Pålsson (kd) till statsrådet Lena Hallengren (s)

CSN:s beslut om inackorderingstillägg

För Kristdemokraterna är det en självklarhet att elever fritt ska få välja skola. Ekonomiska förhållanden ska inte utgöra hinder, alla ska ha rätten att oavsett inkomst välja skola. Uttalanden från socialdemokratiska företrädare har med all rätt skapat oro hos de fristående skolorna. Farhågor har väckts om att striktare regler ska införas som kommer att drabba både elever och personal.

Det är dock inte bara eventuella framtida beslut som oroar. Det finns i dag regler som missgynnar elever på fristående skolor och som gör det svårt för vissa elever att fritt välja skola. Enligt reglerna om inackorderingstillägg ska elever som söker sig till en fristående skola söka inackorderingstillägg hos CSN. Om det nationella programmet finns på en närmare skola medges dock inget tillägg utan eleven hänvisas till den skola som är närmast belägen. Problem uppstår då den närmast belägna skolan inte erbjuder den nationella inriktningen eleven vill ha, CSN tar nämligen endast hänsyn till om programmet är nationellt och inte huruvida inriktningarna är det. Problemet är dock att inom flera program, till exempel naturbruksprogrammet, får eleven helt olika utbildningar beroende på inriktning varför vissa elever inte kan välja den utbildning han eller hon vill såvida eleven själv inte har möjlighet att skjuta till egna resurser. Detta har ställt till bekymmer för många elever i bland annat Kalmar län där naturbruksprogrammet är vanligt förekommande. Detta regelverk hindrar fritt skolval och innebär en stor orättvisa då elever utan stora ekonomiska resurser missgynnas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att ändra regelverket så att CSN tar hänsyn också till nationell inriktning då beslut om inackorderingstillägg ska fattas?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:205 besvarad av

den 26 oktober

Svar på fråga 2005/06:205 om CSN:s beslut om inackorderingstillägg

Statsrådet Lena Hallengren

Chatrine Pålsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att ändra regelverket så att Centrala studiestödsnämnden (CSN) tar hänsyn också till nationell inriktning då beslut om inackorderingstillägg ska fattas.

Ekonomiskt stöd för inackordering ska bidra till att utjämna de ekonomiska skillnader som uppstår mellan elever som studerar på hemorten och elever som tillfälligt måste bosätta sig på skolorten för att gå den utbildning de valt. Rätten till stöd regleras på olika sätt beroende på vem som är huvudman för utbildningen.

Till studerande i den offentliga gymnasieskolan som behöver inackordering till följd av skolgången ska hemkommunen lämna ekonomiskt stöd. Inackorderingsbidraget kan endast lämnas om kommunen är skyldig att betala interkommunal ersättning. En kommun behöver endast betala interkommunal ersättning för en elev som väljer att gå i en annan kommuns skola om det nationella programmet eller en inriktning inom programmet inte erbjuds av hemkommunen. Regler om detta finns främst i skollagen (1985:1100).

Till studerande vid andra utbildningar än de som ingår i det offentliga skolväsendet, till exempel fristående gymnasieskolor, kan i stället statligt inackorderingstillägg lämnas enligt studiestödslagen (1999:1395) och studiestödsförordningen (2000:655). Därutöver har CSN ett bemyndigande att närmare föreskriva om vem som kan få sådant stöd. CSN:s föreskrifter är utformade så att de i huvudsak överensstämmer med de regler som gäller för det offentliga skolväsendet.

Vissa kommuner har generösare regler för inackorderingsbidrag än vad skollagen föreskriver. Vid ett eventuellt huvudmannaskifte från kommunal till fristående skola är det således möjligt att olika regler för ekonomiskt stöd till inackordering tillämpas.

Enligt CSN:s föreskrifter lämnas inackorderingstillägg om ett nationellt program eller en nationell inriktning inte finns på elevens hemort och skolorten ligger på ett sådant avstånd att eleven inte lämpligen kan resa varje dag. I annat fall kan CSN endast bevilja inackorderingstillägg om det finns särskilda skäl. Av CSN:s allmänna råd framgår att särskilda skäl till exempel kan vara starka sociala orsaker. Dessutom framgår av CSN:s föreskrifter att myndigheten inte beaktar om skolan på hemorten inte kan erbjuda vissa kurser eller lokala tillägg. Vissa program i gymnasieskolan, till exempel naturbruksprogrammet, saknar nationella inriktningar. I stället görs specialiseringen genom val av lokala inriktningar eller valbara kurser.

CSN tar således hänsyn till nationella inriktningar inför beslut om inackorderingstillägg, däremot inte lokala inriktningar. Skolverket har på regeringens uppdrag nyligen lämnat förslag avseende bland annat programmål och nationella inriktningar för gymnasieskolan. Denna fråga bereds för närvarande i Regeringskansliet.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.