Coronaviruset och utlandssemestrar

Skriftlig fråga 2019/20:1887 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-30
Överlämnad
2020-07-30
Besvarad
2020-08-13
Sista svarsdatum
2020-08-13
Svarsdatum
2020-08-13
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Efter att resenärer från olika länder kommit hem efter sportlovet och inte suttit i karantän kunde vi se att spridningen av coronaviruset snart var ett faktum.

De svenska siffrorna över insjuknade och döda faller äntligen, men i andra länder ser det inte lika bra ut. Smittan sprider sig fortfarande och finns exempelvis i Spanien, Belgien, Rumänien och Tyskland – ja, så var det i går. Var den finns i morgon vet ingen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ställer sig ministern och regeringen till att införa karantän för utlandsresenärer som inte har antikroppar och som återkommer till Sverige nu under sommarsemestrarna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1887 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

06198/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1887 av Alexandra Anstrell (M)
Coronaviruset och utlandssemestrar

Alexandra Anstrell har frågat mig hur jag och regeringen ställer oss till att införa karantän för utlandsresenärer som inte har antikroppar och som återkommer till Sverige nu under sommarsemestrarna.

Sverige har i nuläget inget krav på karantän för de som reser från utlandet till Sverige. Vid gränsövergångar får dock alla resenärer information om vad som gäller i Sverige med anledning av covid-19. Detta inkluderar information om hygieniska åtgärder för att hindra smittspridning (t.ex. social distansering och stanna hemma om man uppvisar symtom), samt vart man kan vända sig vid symtom, både för testning samt vid behov av vård. De regler och riktlinjer som är utfärdade för att hindra smittspridning på nationell nivå gäller självklart även vid resa. Dessa inkluderar att stanna hemma om man är sjuk, hålla avstånd och tvätta händerna. Andra länder har dessutom i många fall ytterligare regler man som resenär behöver förhålla sig till.

Regeringen har löpande en dialog med Folkhälsomyndigheten angående vilka åtgärder och rekommendation som bör införas med anledning av resande och smittspridning av covid-19. Varken Folkhälsomyndigheten eller EU:s expertmyndighet ECDC bedömer att reserestriktioner är ett effektivt sätt att minska smittspridning, då lokal smittspridning sker i varierande omfattning i stort sett globalt. Övervakningssystem visar dessutom att endast en bråkdel av bekräftade fall av covid-19 är importerade.

Om någon har eller kan antas ha varit utsatt för smitta av en samhällsfarlig sjukdom (som covid-19) kan smittskyddsläkaren i regionen besluta att sätta den personen i karantän, i hemmet, en avgränsad del av en byggnad eller inom ett visst område. Detta beslut tas alltså av smittskyddsläkaren i regionen, ej av regeringen, enligt smittskyddslagen. Beslut om karantän är alltid individuella och kan överklagas till domstol.

Att sätta en person i karantän är en kraftfull åtgärd som är noga reglerad i smittskyddslagen. Om en mindre ingripande åtgärd kan få samma effekt, ska smittskyddsläkaren välja den i stället. Att följa de generella riktlinjerna är självklart extra viktigt om man varit i ett område, inom Sverige eller utomlands, där smittspridningen av covid-19 är omfattande, eller om man av någon anledning varit utsatt för, eller misstänker att man varit utsatt för smitta.

Stockholm den 12 augusti 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.