Corona och Försäkringskassan

Skriftlig fråga 2020/21:42 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-11
Överlämnad
2020-09-13
Anmäld
2020-09-15
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Försäkringskassan ska få i uppdrag av regeringen att se över handläggningen av ärenden där sjukpenning nekas på grund av att den försäkrade bedöms ha förmåga att få ett arbete. Försäkringskassan ska delredovisa under hösten, och uppdraget ska slutredovisas den 15 augusti 2021.

Under tiden pågår en pandemi i världen, och i landet har ett antal personer drabbats av besvär till följd av covid-19 såsom andnöd, hjärtbesvär, värk i leder och hjärntrötthet. De som insjuknade i våras har haft olika besvär och provat att arbeta hemifrån för att därefter ta sig till jobbet men fått återvända till sjuksängen och hemmet då återhämtningen inte infunnit sig. Trötthet och andfåddhet har bara blivit värre. De har då blivit sjukskrivna.

De som har dessa och liknande besvär och blev sjuka i mars börjar nu få besvär med Försäkringskassan, som inte godkänner sjukskrivningen efter 180 dagar. Då ska de ju dessutom provas mot arbeten som de skulle kunna klara av utifrån sin friska förmåga.

Då en pandemi är allt annat än normalt tillstånd, och då läkarna är lärande kring viruset och med att förstå vad som sker i en covidsjuk persons kropp, blir det ett problem att det inte finns ett direktiv anpassat efter covid-19 på plats hos myndigheten för att lösa situationen för dessa individer. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ge Försäkringskassan ett direktiv anpassat efter covid-19 för att klara ut nuvarande situation?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:42 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)




Svar på fråga 2020/21:42 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
Corona och Försäkringskassan

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser att ge Försäkringskassan ett direktiv anpassat efter covid-19 för att klara ut nuvarande situation.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att mildra konsekvenserna av pandemin. Bland annat beslutade regeringen i juni om tillfälliga undantag som innebär att sjukskrivna under vissa förutsättningar inte ska prövas mot normalt förekommande arbeten efter rehabiliteringskedjans dag 180 och dag 365. Avsteget från tidsgränserna genomfördes för att skapa ekonomisk trygghet för dem som inte kan få den vård- eller rehabilitering de behöver för att kunna återgå i sitt arbete och detta beror på covid-19. Regeringen har även gett Försäkringskassan i uppdrag att analysera effekterna på sjukförsäkringen och de sjukskrivnas rätt till ersättning med anledning av covid-19. Vi kommer att föra dialog med Försäkringskassan för att informera oss om hur myndigheten nyttjar de tillfälliga bestämmelserna.

Det är sjukdomens konsekvenser för den enskilde individens arbetsförmåga som styr rätten till ersättning i sjukförsäkringen. Rätten till sjukpenning avgörs i sig inte av vilken diagnos man har. Bakgrunden till det är att en viss sjukdom kan påverka människor på olika sätt. Regeringen har i utredningen om en trygg sjukförsäkring med människan i centrum tagit emot förslag om bland annat en mer flexibel rehabiliteringskedja och hur Försäkringskassans prövning av arbetsförmåga kan bli mer begriplig. Förslagen bereds nu i Regeringskansliet. 

Regeringen har också nyligen gett ett uppdrag till Försäkringskassan om att förbättra kvaliteten i handläggningen av sjukpenningärenden. Uppdraget avser just ärenden där sjukpenning nekas på grund av att den enskilde bedöms ha arbetsförmåga i ett normalt förekommande arbete.

Regeringen analyserar fortlöpande skyddsbehoven på grund av pandemin och kommer att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att värna människors liv, hälsa och jobb. Sjukförsäkringen ska vara begriplig och ge trygghet, människor som drabbas av sjukdom ska kunna lita på sjukförsäkringen när de inte kan arbeta.

Stockholm den 23 september 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.