Till innehåll på sidan

Civilsamhällets förmåga att hantera väntetiderna i asylhanteringen

Skriftlig fråga 2015/16:281 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-05
Överlämnad
2015-11-06
Anmäld
2015-11-10
Svarsdatum
2015-11-18
Sista svarsdatum
2015-11-18
Besvarad
2015-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Flyktingströmmarna till Sverige är just nu historiskt stora. Kriget i Syrien gör att människor flyr för sina liv. Tvångsrekryteringen till arméer i olika länder trycker också ut stora flyktingströmmar till EU och till Sverige. Vi ser varje dag i nyhetsrapporteringen vad detta innebär för dem som flyr. Dessutom ställs det svenska samhället inför stora utmaningar, och både myndigheter och civilsamhälle blir belastade med många arbetsuppgifter.

Hur många asylsökande som kommer hit kan till viss del styras politiskt men inte fullt ut. Det som däremot kan styras och som påverkar hur vi tar hand om flyktingar är hanteringen av asylärenden. Så länge ett asylärende inte är avgjort finns den asylsökande kvar på ett boende någonstans i landet och upptar därmed en av de platser som finns för asylsökande, med allt vad det innebär.

Nu har väntetiderna för att få sitt ärende avgjort ökat till i genomsnitt tio månader, vilket är en lång tid. Att finnas i Sverige och vänta på besked i tio månader och sedan ändå tvingas lämna landet är besvärligt och många gånger tragiskt för individen som tvingas till väntan, men det är också besvärligt för civilsamhället i övrigt.

När nu flyktingströmmarna är så stora blir väntetiderna för att få sitt ärende avgjort avgörande för hur stort uppdraget blir för vårt samhälle.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiministern vilka åtgärder hon är villig att vidta för att stärka civilsamhällets möjligheter att klara av att hantera dagens långa väntetider för asylsökande.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:281 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2015/02674/D

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:281 av Lotta Olsson (M)

Civilsamhällets förmåga att hantera väntetiderna i asylhanteringen

Lotta Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag är villig att vidta för att stärka civilsamhällets möjligheter att klara av att hantera dagens långa väntetider för asylsökande.

Fler människor än någonsin tidigare söker asyl i Sverige. Det pågår ett intensivt arbete för att hitta lösningar på de stora utmaningar som finns, både på kort och på lång sikt. Regeringens och Regeringskansliets viktigaste uppgift i nuläget är att underlätta för att operativt ansvariga myndigheter ska kunna hantera denna situation. Migrationsverkets ansträngningar för att hålla nere handläggningstiden för asylärenden är ett led i detta.

Jag delar Lotta Olssons uppfattning att det svenska samhället ställs inför stora utmaningar. En unik insats har gjorts av det civila samhällets organisationer, såväl av etablerade som nya, som arbetat hårt dygnet runt med att ge konkret hjälp i form av mat, kläder, tolkhjälp och pengar. Organisationerna gör också mycket värdefulla insatser i arbetet med etablering såsom krisbearbetning, läxhjälp, sysselsättning m.m. Regeringen har därför återkommande varit i kontakt med det civila samhällets organisationer för att få en bild av deras behov.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har sedan den 1 oktober regeringens uppdrag att på nationell nivå samordna ansvariga aktörers hantering av situationen, bland annat genom att sammanställa lägesbilder och samordna myndighetsinformation för att göra den mer lättillgänglig. Myndigheten håller också i regionala samverkanskonferenser tillsammans med Migrationsverket, länsstyrelserna och ett flertal av det civila samhällets organisationer.

Jag är mycket angelägen om att dialogen med det civila samhället fortsätter. Min statssekreterare har därför möten med det civila samhällets organisationer varannan vecka. Mötena syftar både till att sprida information om regeringens fortsatta insatser och att få del av organisationernas synpunkter och behov.

Den 1 oktober stärkte regeringen civilsamhällets arbete med att stödja och stärka frivilligas engagemang för människor på flykt i Sverige med 10 miljoner kronor. Svenska Röda Korset får använda medlen för att i samverkan med andra organisationer bedriva, organisera och samordna hjälpverksamhet för människor på flykt i Sverige.

Slutligen vill jag ta upp migrationsöverenskommelsen som träffades mellan regeringen och Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna den 23 oktober, och som innebär att enighet uppnåtts för insatser för att säkra förmågan i det svenska mottagandet av asylsökande och stärka etablering av nyanlända. Överenskommelsen innebär bland annat att det civila samhällets organisationer erhåller 200 miljoner kronor i engångsmedel. Dessa medel ska användas till att möjliggöra organisationernas engagemang i frågan.

Det civila samhällets organisationer har en viktig roll, och jag ser fram emot en fortsatt samverkan med organisationerna, för att med gemensamma krafter på bästa sätt möta de utmaningar vi står inför.

Stockholm den 18 november 2015

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.