cider

Skriftlig fråga 2002/03:1127 av Bill, Per (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-13
Anmäld
2003-06-13
Besvarad
2003-06-27
Svar anmält
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2002/03:1127

av Per Bill (m) till näringsminister Leif Pagrotsky om cider

I svensk lagstiftning ges ingen definition på cider. Enligt bland annat uppslagsverk, konsumentens uppfattning, samt lagstiftning och uppfattningen i andra länder, är cider en dryck som framställs genom jäsning av äppel- eller päronjuice.

På grund av dryckens popularitet och den för konsumenten positivt värdeladdade beteckningen av cider såsom en genuin, jäst dryck, säljer vissa bryggerier drycker betecknade cider men som i själva verket utgörs av så kallad alkoläsk.

Den europeiska branschorganisationen, AICV, har tidigt reagerat och begärde 1997 att regeringen skulle införa en definition av cider i svensk lagstiftning. Konsumenterna vilseleds om dryckens innehåll som också är väsentligt billigare att tillverka än den jästa produkten.

Livsmedelsverket har hänvisat till de generella märkningsreglerna med den uttalade uppfattningen att cider är ett vedertaget uttryck för jäst äppel- eller päronjuice. Då verket endast har tillsyn över två cidertillverkare, har försäljningen av den ojästa drycken cider kunnat fortgå.

Vi står nu inför risken att beteckningen cider kommer att degenereras i Sverige. Konsument- och konkurrensneutraliserande intressen bör verka för att generiska begrepp inte missbrukas för enskilda kommersiella intressen.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga näringsministern om han är beredd att tillse att endast huvudsakligen jäst äppel- eller päronjuice, får försäljas under beteckningen cider?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1127 besvarad av

den 27 juni

Svar på frågan 2002/03:1127 om cider

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Per Bill har ställt en fråga till näringsministern om huruvida ministern är beredd att tillse att endast huvudsakligen jäst äpple- eller päronjuice får försäljas under beteckningen cider. Som arbetet är fördelat i regeringen har det fallit på min lott att svara på denna fråga.

Frågan är till sin karaktär inte helt enkel. Som Per Bill skriver finns ingen definition i den svenska lagstiftningen och inte heller någon definition på EU-nivå. Ett antal medlemsländer har dock infört en definition i sin lagstiftning. Sverige arbetar emellertid som regel hellre för generella, horisontella regler snarare än för vertikala livsmedelsstandarder eftersom de senare ofta innebär onödiga begränsningar och hinder. Samtidigt får naturligtvis inte konsumenterna vilseledas genom att en produkt får ett namn som skapar en felaktig förväntan på densamma.

I Sverige säljs av tradition flera olika typer av produkter under beteckningen cider, i såväl dagligvaruhandeln som genom systembolaget. Konsumenten torde därför förvänta sig, och vara van vid, olika typer typer av produkter beroende på var han eller hon köper produkten. Marknadsdomstolen har nyligen i en dom i ett mål mellan två tillverkare meddelat att det inte finns något stöd för att begreppet cider innebär att en viss tillverkningsmetod ska användas och att råvarorna ska vara av ett visst slag. I domen anfördes bland annat att det inte var bevisat att konsumenten har en allmänt vedertagen uppfattning om vad cider är och att det inte finns någon producentöverenskommelse avseende cider.

Per Bill nämner i sin fråga att detta är ett ärende som varit uppe tidigare, bland annat på initiativ av den Europeiska branschorganisationen för cider och fruktvinstillverkarna (AICV). Regeringen beslöt då att överlämna ärendet till Livsmedelsverket. Skälen för detta var bland annat att Livsmedelsförordningen (1971:807) anger att Livsmedelsverket får utfärda föreskrifter om märkning samt att Livsmedelsverket har det centrala tillsynsansvaret över att livsmedelslagstiftningen följs.

Jag vet att Livsmedelsverket avser att arbeta vidare med frågan, bland annat genom diskussioner på EU-nivå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.