chinchillor i bur

Skriftlig fråga 2000/01:1256 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-18
Besvarad
2001-05-28
Anmäld
2001-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 maj

Fråga 2000/01:1256

av Gudrun Lindvall (mp) till jordbruksminister Margareta Winberg om chinchillor i bur

Enligt djurskyddslagen från 1988 får djur hållas för produktion av pälsar endast om de hålls i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras möjlighet att bete sig naturligt (4 § DL).

I tidigare frågor har jag tagit upp hållande av chinchillor för pälsproduktion, som i dag hålls på annat sätt än lagen föreskriver och där det saknas föreskrifter. Enligt Jordbruksverkets rapport från november 2000 uppfyller den svenska uppfödningen av chinchillor i Sverige för pälsproduktion inte ens Europarådskonventionens krav. Enligt rapporten hålls chinchillor i små ståltrådsburar med bottenyta på endast 0,16@0,18 kvadratmeter och höjd på ca 0,40 meter. Europarådskonventionens krav är en yta på minst 0,5 kvadratmeter och höjd minst 1 meter. Konventionen stadgar att djur inte ska hållas för pälsproduktion om kraven i konventionen inte kan uppfyllas. Trots detta har regeringen givit Jordbruksverket i uppdrag att först till den 1 juli 2002 ta fram föreskrifter för chinchillahållningen. Beslutet kan knappast tolkas på annat sätt än att det är acceptabelt att bryta mot Europarådskonventionen i Sverige.

Från Miljöpartiets sida anser vi att pälsdjur i bur inte är värdigt och förenligt med gott djurskydd i ett land som vill ha, som regeringen skriver i sin propagandaskrift, lyckliga djur.

Avser statsrådet stoppa dagens hållning av chinchilla som pälsdjur i landet eftersom den inte ens klarar Europarådskonventionens krav?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1256 besvarad av

den 23 maj

Svar på fråga 2000/01:1256 om chinchillor i bur

Jordbruksminister Margareta Winberg

Gudrun Lindvall har frågat mig om jag avser stoppa dagens hållning av chinchilla som pälsdjur i landet eftersom den inte ens klarar Europarådskonventionens krav.

Regeringen uppdrog den 6 april 2000 åt Statens jordbruksverk att kartlägga förekomsten av chinchillafarmer i Sverige. Uppdraget innebar vidare att Jordbruksverket skulle bedöma behovet av detaljföreskrifter på området. Uppdraget redovisades den 28 november.

Vid kartläggningen har Jordbruksverket funnit att det finns omkring 17 chinchillafarmer i Sverige. Enligt verkets rapport uppfyller sannolikt farmerna endast till viss del de krav som anges i rekommendationerna till den europeiska konventionen om skydd av animalieproduktionens djur. I rapporten redovisade Jordbruksverket att det anser att detaljerade föreskrifter bör utformas. Denna bedömning delades även av majoriteten av de remissinstanser som verket samrått med.

Jag delar Jordbruksverkets bedömning att föreskrifter för hållande av chinchilla för pälsproduktion bör utfärdas och att dessa bör bygga på rekommendationerna i konventionen. Dessutom håller kommissionens vetenskapliga kommitté för djurs hälsa och välfärd för närvarade på att utarbeta en rapport om pälsdjurshållning. Rapporten kommer troligen att presenteras under hösten 2001. Denna rapport bör tillsammans med konventionens rekommendationer utgöra ett bra underlag för Jordbruksverkets arbete med kommande föreskrifter. Det är viktigt att bestämmelser om djurhållning baseras på kunskap om djur och deras behov.

Jag anser att föreskrifter för hållande av chinchilla ska utfärdas så skyndsamt som möjligt och har därför givit Jordbruksverket i uppdrag att utarbeta sådana föreskrifter. Det är dock angeläget att Jordbruksverket får möjlighet att ta del av den vetenskapliga kommitténs pälsdjursrapport i arbetet med kommande föreskrifter. Det är inte helt säkert när denna rapport kommer att presenteras. Av detta skäl anser jag att det är rimligt att verket får disponera även våren 2002 för detta arbete. Uppdraget ska därför redovisas senast den 1 juni 2002.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.