certifiering av hovslagare

Skriftlig fråga 2004/05:1903 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-17
Anmäld
2005-06-17
Besvarad
2005-07-01
Svar anmält
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juni

Fråga 2004/05:1903

av Cecilia Widegren (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om certifiering av hovslagare

Till hösten startar Sveriges första hovslagargymnasium i Skara. Skolan är en friskola, som samarbetar både med kommunala skolan och med näringslivet. Utbildningen kommer att innehålla en stor del lärlingsverksamhet och den ligger nära den eftergymnasiala hovslagarutbildning som redan finns i Skara.

Hovslagarskolan i Skara är en bra granne för den nya gymnasieskolan, eftersom den är den enda i Sverige som uppfyller de europeiska utbildningskraven för hovslagare. Trots att utbildningen börjar bli mer och mer formaliserad samtidigt som behovet av duktiga hovslagare växer finns det ingen certifiering för hovslagare.

Vad avser jordbruksministern att göra för att införa en yrkescertifiering för hovslagare för att kunna upprätthålla en god kvalitet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1903 besvarad av

den 1 juli

Svar på fråga 2004/05:1903 om certifiering av hovslagare

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Cecilia Widegren har frågat mig vad jag avser att göra för att införa en yrkescertifiering för hovslagare för att kunna upprätthålla en god kvalitet.

En god hovvård är viktig för hästars välbefinnande och jag anser att det är av stor vikt att hovslageriverksamheten bedrivs på ett djurskyddsmässigt godtagbart sätt. Om hovslageri utförs på ett felaktigt sätt kan det medföra stor skada och lidande för djuren. Det är därför viktigt att den som utför sådana ingrepp besitter goda kunskaper inom området.

Det är viktigt att hästägare anlitar kompetenta hovslagare med adekvat utbildning eller kunskap för sitt arbete. Hovslagartiteln är dock inte skyddad, vem som helst kan alltså kalla sig hovslagare. De utbildningar som finns är vidare av varierande kvalitet varför det har varit svårt för den enskilde hästägaren att utvärdera hovslagarens skicklighet utifrån dennes eventuella utbildning. Enligt förordningen (2003:1128) om godkännande av hovslagare kan hovslagare från och med den 1 december 2003 hos Djurskyddsmyndigheten ansöka om att bli certifierad hovslagare. För att bli certifierad krävs att man har den utbildning eller kunskap som Djurskyddsmyndigheten kräver enligt Djurskyddsmyndighetens föreskrifter (DFS 2004:26) om godkännande av hovslagare. Detta har gjort det enklare för hästägare att anlita kompetenta hovslagare.

Djursjukvårdsutredningen (Jo 2003:05, dir. 2003:90) har i uppdrag att göra en översyn av behörighets- och ansvarsfrågor inom djursjukvården. Utredaren ska bland annat bedöma behovet av ytterligare reglerade yrken inom djursjukvården. I detta sammanhang ska utredaren bedöma om den nuvarande regleringen, när det gäller godkännande av hovslagare, är ändamålsenlig.

Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 november 2005.

Jag avvaktar Djursjukvårdsutredningens betänkande och kommer därefter, med den och remissinstansernas synpunkter som grund, att ta ställning till frågan om behörighetsreglering av hovslagaryrket.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.