Censuren vid egyptisk bokmässa

Skriftlig fråga 2007/08:679 av Wikström i Uppsala, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-30
Anmäld
2008-01-31
Besvarad
2008-02-06
Svar anmält
2008-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2007/08:679 Censuren vid egyptisk bokmässa

av Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Egyptiska myndigheter har förbjudit en rad sekulära och västerländska böcker vid Kairos bokmässa. Bland de förbjudna böckerna finns flera böcker av Milan Kundera och arabiska böcker som behandlar förbjuden kärlek och homosexualitet.

EU-parlamentet krävde nyligen att Egypten slutar trakassera massmedier och demokratiaktivister samt att oppositionsledaren Ayman Nur friges.

EU är Egyptens största handelspartner och Sverige har en skyldighet att tydligt protestera mot den rådande utvecklingen. Författare, bloggare och oberoende journalister spelar i dag en viktig roll för demokratikampen i Egypten. Det är viktigt att Sverige genom bistånd och diplomatiska kanaler stöder fria skribenter och demokratiaktivister.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att protestera mot bokcensuren i Egypten?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:679 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 februari

Svar på fråga

2007/08:679 Censuren vid egyptisk bokmässa

Utrikesminister Carl Bildt

Cecilia Wikström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att protestera mot bokcensuren i Egypten.

Yttrande- och mediefrihet garanteras i den egyptiska författningen.

Det finns emellertid anledning till oro över utvecklingen av de mänskliga rättigheterna i Egypten. Bland annat har arresteringar av journalister, chefredaktörer och bloggare föranlett reaktioner från flera länder, däribland Sverige. Den svenska kritiken har framförts i samtal med företrädare för den egyptiska regeringen.

Sverige deltar aktivt i det arbete som bedrivs i Europeiska unionen för att förbättra MR-situationen i Egypten. EU och Sverige kommer fortsatt att vara pådrivande och uppmana den egyptiska regeringen att förbättra de mänskliga rättigheterna i Egypten. Det associeringsavtal som EU har med Egypten och den handlingsplan som parterna kom överens om förra året innehåller bland annat att en dialog ska föras om MR-frågor. Sverige kommer att verka för att denna dialog ska bidra till en positiv utveckling för de mänskliga rättigheterna i Egypten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.