Carrefourkontor

Skriftlig fråga 2003/04:713 av Petersson, Helene (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-06
Anmäld
2004-02-06
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-02-25
Svar anmält
2004-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 februari

Fråga 2003/04:713

av Helene Petersson (s) till statsrådet Ulrica Messing om Carrefourkontor

I dag finns det drygt 130 Carrefourkontor över hela Europa. Deras största uppgift är att bidra till att stärka den regionala utvecklingen på landsbygden, men även att sprida kunskap om EU, samverkansmöjligheter i ett Europaperspektiv, skapa fler internationella kontakter för regionen samt att bidra till en positiv ekonomisk utveckling i regionen.

En diskussion har uppkommit om vem som står som ansvarig för EU- och Europafrågor ute i länen och regionerna. I dag är dessa kontor till stor del finansierade av kommissionen. Men den finansieringen skulle enligt uppgift upphört redan 2004, men förlängdes i varje fall ett år. Tanken är enligt uppgift att ansvaret för information, stöd och råd i EU- och Europafrågor helst ska vara ett nationellt ansvar.

Min fråga till statsrådet Messing är:

Vad avser ministern att göra för att råd, stöd och information i EU- och Europafrågor även i fortsättningen ska finnas tillgängligt över hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:713 besvarad av

den 25 februari

Svar på fråga 2003/04:713 om Carrefourkontor

Utrikesminister Laila Freivalds

Helene Petersson har frågat statsrådet Ulrica Messing hur hon avser att göra för att råd, stöd och information i EU och Europafrågor även i fortsättningen ska finnas tillgängligt över hela landet. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Utredningen om allmänhetens tillgång till EU-relaterad information överlämnade i oktober 2002 sitt betänkande (SOU 2002:96). Utredningen konstaterade att behov även i fortsättningen finns av en central EU-upplysning för allmänheten och föreslog att riksdagen skulle vara huvudman för denna. Regeringen tillstyrkte detta, vilket riksdagen informerades om i budgetpropositionen för år 2004.

Riksdagen beslutar själv om hur arbetet vid den så kallade EU-upplysningen ska organiseras och utvecklas. EU-upplysningen har fått ökade resurser för att under året bland annat kunna bygga upp en egen hemsida på Internet. EU-upplysningen arrangerar och medverkar i utbildningar och kurser i EU-frågor och i informationssökning. Särskilda insatser kommer under den närmaste treårsperioden att satsas på marknadsföring. Under år 2004 ska EU-upplysningen dessutom utveckla och bygga upp nätverk nationellt, regionalt och lokalt. En viktig uppgift i detta sammanhang är att delta i nätverk av vidareinformatörer (till exempel lärare, bibliotekarier, journalister) för att nå ut till så stora grupper som möjligt i landet. Samarbetet med nationella, regionala och lokala organisationer som informerar om EU-frågor ska också utvecklas.

Inom Regeringskansliet svarar varje departement för att allmänheten får tillgång till information om regeringens ståndpunkter i EU. I samband med att Regeringskansliets nya hemsida på Internet lanseras den 29 april kommer EU-representationen i Bryssel att öppna en egen hemsida i likhet med departementen. På denna hemsida kommer man bland annat att kunna följa EU-arbetet i Bryssel genom kalendarium, dagordningar och rapporter från rådsmöten och andra möten.

Carrefourkontoren, liksom till exempel Info Point Europa, finansieras i dag endast delvis med bidrag från EU-kommissionen. Härutöver finansieras de även genom bidrag från lokala partner såsom kommuner, länsstyrelser, hushållningssällskap med flera. Kontoren är med andra ord inte uteslutande beroende av kommissionens bidrag för sin verksamhet. Genom de skärpta krav som EU:s nya finansiella förordning ställer när det gäller offentlig upphandling @ som Sverige för övrigt har ställt sig bakom @ kan kommissionen inte längre lämna bidrag på samma sätt som tidigare. Detta utesluter dock inte att kommissionen även i framtiden i någon form kan komma att stödja kontorens verksamhet.

Det är min övertygelse att den nya EU-upplysningen, med de förstärkta resurser som ställts till dess förfogande, kommer att verka för att information om EU kommer samtliga medborgare till godo, inte minst via vidareinformatörer ute i landet. Det är vidare min förhoppning att kommissionen, inom ramen för den nya budgetförordningen, även i fortsättningen kommer att kunna stödja såväl Carrefourkontoren som Info Point Europa-kontoren.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.