Cancer hos barn nära kärnkraftverk

Skriftlig fråga 2007/08:483 av Bolund, Per (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2007-12-13
Inlämnad
2007-12-13
Svar anmält
2007-12-19
Besvarad
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 december

Fråga

2007/08:483 Cancer hos barn nära kärnkraftverk

av Per Bolund (mp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

En ny tysk studie visar att cancerfrekvensen hos barn som bor nära kärnkraftverk är större än för andra barn. Studien har utförts av universitetet i Mainz på uppdrag av den federala tyska stråskyddsmyndigheten (BFS), och visar på en signifikant högre risk för att barn utvecklar såväl leukemi som andra typer av cancer när de bor i närheten av ett kärnkraftverk. Studien bekräftar att en koppling kunnat påvisas mellan bostadens avstånd till kärnkraftverket och risken att utveckla cancer före barnens femte födelsedag.

Den tyske miljöministern Sigmar Gabriel har sagt at han ska studera resultaten noga, och att ge strålskyddsmyndigheten (BFS) i uppdrag att utvärdera resultaten

Min fråga till ministern:

Är ministern beredd att ta initiativ till att snarast sjösätta en likadan studie i Sverige för att utreda om det finns liknande kopplingar mellan barncancer och den svenska kärnkraften som nu påvisats i Tyskland?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:483 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:483 Cancer hos barn nära kärnkraftverk

Miljöminister Andreas Carlgren

Per Bolund har frågat näringsministern om ministern är beredd att ta initiativ till att snarast sjösätta en studie i Sverige för att utreda om det finns kopplingar mellan barncancer och den svenska kärnkraften på liknande sätt som man undersökt i Tyskland.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Med jämna mellanrum presenteras undersökningar som visar på kopplingar mellan cancer och olika typer av kärnteknisk verksamhet. Dessa undersökningar är svårtolkade och ofta behäftade med osäkerheter och felkällor som är svåra att avgöra betydelsen av. Så vitt känt finns dessa svårigheter även i den tyska undersökningen som Bolund hänvisar till och rapporten pekar inte heller på något orsakssamband mellan cancerfrekvens och strålning från kärnkraftverken. Det ligger i Statens strålskyddsinstituts uppdrag att följa utvecklingen inom detta område och det är mycket angeläget att vi från svensk sida följer utvärderingen som den tyska miljöministern gett sin myndighet i uppdrag att genomföra.

Det är naturligtvis viktigt att regeringen följer den vetenskapliga utvecklingen men jag finner i dagsläget ingen anledning att starta en svensk utredning med anledning av den tyska undersökningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.