byte av elleverantör

Skriftlig fråga 2003/04:281 av Löfgren, Ulla (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-14
Anmäld
2003-11-14
Besvarad
2003-11-19
Svar anmält
2003-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga 2003/04:281

av Ulla Löfgren (m) till näringsminister Leif Pagrotsky om byte av elleverantör

Det måste bli lättare att byta elleverantör för att konkurrensen ska fungera väl. Riksdagen har vid upprepade tillfällen begärt förslag från regeringen om införande av ett sanktionssystem gentemot nätägare som missköter kunders krav på byte av elleverantör. Redan våren 2001 anmodade ett enhälligt näringsutskott regeringen att skyndsamt utreda förutsättningarna för ett effektivt sanktionssystem (bet. 2000/01:NU8). I februari 2002 kritiserade näringsutskottet regeringen för att den inte kom med de beställda förslagen (bet. 2001/02:NU9). Den här gången skärpte riksdagen tonfallet och krävde förslag om ett sanktionssystem så fort som möjligt. Nu har det gått ytterligare två år utan att någonting har hänt.

I dagarna har näringsutskottets ledamöter fått ta del av en skrivelse till Energimyndigheten från Kraftkommission i Sverige AB, där man redogör för den oacceptabelt långa eftersläpning i rapportering av startvärden och slutvärden som nätbolagen praktiserar vid byte av elleverantör. Eftersläpningen är för en del kunder upp till nio månader, under vilken tid kunden kan hinna byta elleverantör flera gånger utan att bli slutavstämd. Införandet av ett sanktionssystem är därför ytterst angelägen.

När avser näringsministern införa det av riksdagen beställda sanktionssystemet?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:281 besvarad av

den 19 november

Svar på fråga 2003/04:281 om byte av elleverantör

Näringsminister Leif Pagrotsky

Ulla Löfgren har frågat mig när jag avser att införa det av riksdagen beställda sanktionssystemet.

För regeringen är detta en viktig fråga. Konsumenternas förtroende för elmarknaden bygger på att byte av elleverantör är enkelt och att byten sker i tid. Trots ambitiösa försök har införandet av ett sanktionssystem visat sig vara svårt att genomföra, framför allt för att det inte alltid enkelt kan fastställas vem som har orsakat det försenade leverantörsbytet. Om försening sker är det viktigt att den felande parten får bära ansvaret för detta och att konsumenten hålls skadeslös.

I Energimyndighetens rapport Leverantörsbytesprocessen @ kvarstående problem december 2002 framhåller myndigheten att bristerna finns i olika delar av kedjan och kan inte enbart skyllas på nätägarna. Ett väl fungerande sanktionssystem förutsätter därför dels att man kan fastställa vem som orsakat förseningen, dels att ekonomiska krav kan ställas på såväl elhandlare som nätföretag.

Inom Regeringskansliet pågår kontinuerligt ett arbete med att se vilka förbättringar som kan göras på elmarknaden. Frågan om sanktionsmöjligheter ingår i det uppdrag som El- och gasmarknadsutredningen fick i februari 2003 och som ska redovisas i september 2004. Jag kan därför inte ge något klart besked om när ett sanktionssystem kan införas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.