Byggnadsstrejken

Skriftlig fråga 2006/07:1069 av Wallmark, Hans (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-24
Anmäld
2007-04-25
Besvarad
2007-05-02
Besvarad
2007-05-03
Svar anmält
2007-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga

2006/07:1069 Byggnadsstrejken

av Hans Wallmark (m)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

I skrivande stund pågår en arbetsmarknadskonflikt inom byggnadsområdet. Fackföreningen Byggnadsarbetareförbundet har tagit ut medlemmar i strejk. För närvarande och ett antal dagar framåt är endast en företagsgrupp föremål för stridsåtgärderna: Peab med koncernhuvudkontor i nordvästskånska Förslöv. Hela tanken med konflikten är naturligtvis att den ska vara kännbar för motparten. Att endast ett bolag pekas ut och drabbas slår hårt. Till saken hör att uppgifter i medierna gör gällande att arbetsgivarorganisationen redan accepterat medlarnas förlikningsbud medan facket avvisat kompromissen och i stället påbörjat verkställandet av konfliktåtgärderna. I sammanhanget finns det anledning att fundera kring proportionalitet och rimlighet. Precis som framförts från regeringens sida är det viktigt med starka och oberoende parter på arbetsmarknaden, statliga ingripanden bör minimeras. Samtidigt måste det finnas ett ramverk som förhindrar övergrepp mot enskilda, i fråga om både arbetstagare och arbetsgivare.

Avser statsrådet att ta några initiativ för att säkerställa och trygga proportionella och rimliga åtgärder inom arbetsmarknaden i samband med konflikter och användandet av stridsåtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1069 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 2 maj

Svar på fråga

2006/07:1069 Byggnadsstrejken

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att säkerställa och trygga proportionella och rimliga åtgärder inom arbetsmarknaden i samband med konflikter och användandet av stridsåtgärder.

Min och regeringens linje har varit och är alltjämt att den svenska modellen, inklusive regleringen rörande stridsåtgärder, på det stora hela fungerar bra och är värd att värna om. Den svenska modellen har inneburit ett lugn på arbetsmarknaden som är få länder förunnat. Vid en jämförelse med andra länder visar sig såväl antalet konflikter som arbetstvister i övrigt på den svenska arbetsmarknaden vara lågt. Detta kan vara en förklaring till att mycket uppmärksamhet riktas mot de konflikter som ändå uppstår.

Jag har vid upprepade tillfällen förklarat att jag i nuläget inte överväger att införa någon proportionalitetsprincip när det gäller stridsåtgärder på den svenska arbetsmarknaden. Jag tror nämligen att lagstiftning är fel väg att gå. Inte minst ser jag tillämpningsproblem med att låta en domstol avgöra när syftet med en stridsåtgärd kan anses stå i proportion till en förväntad negativ effekt av åtgärden för företaget. I bedömningen skulle ingå ett antal i praktiken mycket svårbedömda och svårförutsebara moment. En proportionalitetsprincip riskerar att vara processdrivande och kan i sig i viss mån äventyra stabiliteten på arbetsmarknaden. Att lägga ansvaret för bedömningen av om en stridsåtgärd kan anses vara proportionerlig eller inte på en domstol riskerar också att negativt påverka parternas ansvarstagande i fråga om de åtgärder man vidtar på arbetsmarknaden.

Jag ställer mig inte bakom varje enskild stridsåtgärd som vidtas på den svenska arbetsmarknaden. I grunden är det dock i första hand en uppgift för arbetsmarknadens parter att genom dialog på olika nivåer verka för att konflikträtten används på ett förnuftigt och ansvarsfullt sätt inom de ramar som dagens lagstiftning anger.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.