Till innehåll på sidan

byggande vid sjöar och vattendrag på landsbygden

Skriftlig fråga 2003/04:1246 av Johansson, Kenneth (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-25
Anmäld
2004-05-25
Besvarad
2004-06-02
Svar anmält
2004-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 maj

Fråga 2003/04:1246

av Kenneth Johansson (c) till miljöminister Lena Sommestad om byggande vid sjöar och vattendrag på landsbygden

Miljöministern uttalade sig nyligen i Nyheterna i TV 4 om behovet av att skärpa strandskyddet. Uttalandet har väckt oro inte minst i anslutning till den nyligen arrangerade Landsbygdsriksdagen. Min uppfattning är att det behövs en lokal anpassning av strandskyddet. Landsbygden får i dag inte tillräckligt utnyttja sina vackra vattenmiljöer för att ge människor en önskad vattenkontakt i sitt boende. Viss skärpning av strandskyddet kan däremot vara motiverat kring storstäderna. Min fråga till ministern är:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att underlätta byggande av bostäder närmare sjöar och andra vattendrag på landsbygden, i hela landet, där det inte finns avgörande konflikter med andra intressen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1246 besvarad av

den 2 juni

Svar på fråga 2003/04:1246 om byggande vid sjöar och vattendrag på landsbygden

Miljöminister Lena Sommestad

Kenneth Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att underlätta byggande av bostäder närmare sjöar och andra vattendrag på landsbygden, i hela landet där det inte finns avgörande konflikter med andra intressen.

Stranden, mötet mellan land och vatten, är en mycket åtråvärd miljö såväl för djur och växter som för människor. En åtråvärd resurs innebär att många vill ta den i anspråk. Risken uppkommer att resursen förstörs och det gäller att förhindra detta samtidigt som så många som möjligt ges tillfälle att ta del av den. Det är mot bakgrund av dessa förutsättningar som vi sedan lång tid har en lagstiftning som skyddar Sveriges stränder. Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet.

Så som jag vid ett flertal tillfällen fört fram till kammaren är kommunernas roll och ansvar för strandskyddet av central betydelse i diskussionen om tillämpning och eventuell ändrad utformning av strandskyddet. Redan i dag har de allra flesta kommuner ansvar för hanteringen av dispenser från strandskyddet. Det innebär att flertalet dispensprövningar sker inom ramen för den kommunala beslutsverksamheten. Tyvärr har det visat sig, bland annat genom Naturvårdsverkets analys av fattade beslut om undantag från strandskyddet, att det finns stora brister i tillämpningen. Det finns således ett behov av att skärpa tillämpning av strandskyddsreglerna, vilket jag gav uttryck för i den intervju som frågeställaren refererat till.

När det gäller möjligheterna att bygga närmare sjöar och vattendrag på landsbygden har jag vid ett flertal tillfällen, senast i en interpellationsdebatt den 4 maj i år, lyft fram att vi bör utveckla strandskyddslagstiftningen. I likhet med frågeställaren anser jag att landsbygdens utveckling är av stor betydelse och i delar av landet kan det finnas skäl att, i den fortsatta hanteringen av strandskyddslagstiftningen, beakta de regionala skillnader i Sverige som kan finnas vad avser tillgång till och efterfrågan på stränder. Det kan innebära vissa lättnader i tillämpningen i vissa områden med lågt bebyggelsetryck och skärpningar i tillämpningen i andra områden med högt bebyggelsetryck. Den närmare utformningen av bestämmelserna i det här avseendet kommer jag att återkomma till i ett samlat förslag såsom jag har framhållit i tidigare svar och interpellationsdebatter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.