Burmas deltagande i Helsingfors

Skriftlig fråga 2005/06:1974 av Lundström, Nina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-03
Besvarad
2006-08-17
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 augusti

Fråga 2005/06:1974 av Nina Lundström (fp) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Burmas deltagande i Helsingfors

Den 10@11 september står Finland värd för ASEM-mötet mellan EU och Asien, med stats- och regeringschefer från ett fyrtiotal länder i Europa och Asien. Bland de inbjudna finns också militärregimen i Burma som under många år stått under sanktioner från EU:s sida. Till sanktionerna hör bland annat att militärledningen och personer kopplade till den förvägras visum till EU-länderna. Men till ASEM-mötet i Finland är de välkomna.

Militärjuntan håller fortfarande Nobelpristagaren och oppositionsledaren Aung San Suu Kyi frihetsberövad. Hennes husarrest förlängdes trots att många krävt hennes frisläppande.

När Burma för två år sedan tilläts delta i ett ASEM-möte var det på villkor att Aung San Suu Kyi friges och oppositionspartiet NLD tas med i de politiska processerna. När inget trots allt hände skärptes sanktionerna ytterligare, och till exempel beviljade inte Nederländerna visum för Burmas representanter under ASEM:s finansministermöte.

Den officiella agendan under ASEM-mötet får skarp kritik av medborgarorganisationernas möte, Asia@Europe People's Forum, som ordnas den 3@6 september i Helsingfors. Frågor som rör mänskliga fri- och rättigheter och demokrati saknas trots att Burma deltar.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Jan Eliasson följande:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta med anledning av att Burma deltar på ASEM-mötet i Helsingfors trots EU:s sanktioner, trots en agenda utan mänskliga fri- och rättigheter samt trots att Aung San Suu Kyi fortfarande är frihetsberövad?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1974 besvarad av

den 17 augusti

Svar på fråga 2005/06:1974 om Burmas deltagande i Helsingfors

Utrikesminister Jan Eliasson

Nina Lundström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av att Burma deltar på det kommande ASEM-mötet i Helsingfors trots EU:s sanktioner, trots en agenda utan mänskliga fri- och rättigheter samt trots att Aung San Suu Kyi fortfarande är frihetsberövad.

Samarbetet inom ASEM (Asia-Europe Meeting för EU 25, tio ASEAN-länder [Association of Southeast Asian Nations] samt Japan, Kina och Sydkorea), är mycket brett och omfattar i stort sett alla frågor inklusive mänskliga rättigheter. ASEM-samarbetet erbjuder en unik möjlighet för EU och för Sverige att föra dialog med de asiatiska länderna på högsta nivå. Detta är en möjlighet vi måste förvalta och utnyttja väl. 

Burmas deltagande i ASEM var ett krav från asiatisk sida för att EU:s tio nya medlemsländer skulle få delta i ASEM. Beslut om att acceptera Burmas deltagande i ASEM fattades av EU i september 2005. Burmas anslutning till ASEM villkorades av att Burmas deltagande skulle ske på en lägre nivå än andra länders. Efter detta beslut har EU vid möten på politisk nivå inom ASEM aktivt tagit upp frågan om mänskliga rättigheter och demokrati. Så kommer också att ske vid mötet i Helsingfors. Vid det kommande ASEM-mötet i Helsingfors kommer Burma att representeras av sin utrikesminister medan övriga stater representeras av sina stats- eller regeringschefer.

Sveriges och EU:s Burmapolitik vägleds framför allt av den gemensamma ståndpunkten. Denna innebär bland annat vapenembargo, riktade visumförbud och moratorium för besöksutbyte på politisk nivå. Vi kräver också att Aung San Suu Kyi ska friges samt att hennes parti ska tillåtas verka fritt. Ståndpunkten förnyas varje år och kan skärpas eller mildras beroende på den politiska utvecklingen i Burma. Sverige har förespråkat en skärpning av den gemensamma ståndpunkten om inget positivt sker i Burma när det gäller respekt för mänskliga rättigheter.

Burmas utrikesminister omfattas av visumförbudet. EU har dock beslutat att, inom ramen för den gemensamma ståndpunkten, göra ett undantag för att möjliggöra hans deltagande i ASEM-mötet. Den främsta anledningen till att EU fattat detta beslut är att säkerställa övriga asiatiska ASEM-länders deltagande. Genom att ställa in sitt deltagande vid handelsministermötet i Rotterdam september 2005 visade Aseankretsen tydligt att en särbehandling av någon av dess medlemmar inte accepteras.

Burmas deltagande i ASEM, om än på lägre nivå, ger oss en möjlighet att komma till tals med Burmas representanter i syfte att söka påverka utvecklingen i landet. Vi har också noterat hur Asean- och andra länder i Asien kommit att bli alltmer öppet kritiska till Burmas regim. Tiden tycks nu vara mogen för gemensam kraftsamling för att nå resultat. Enbart isolering har, som vi har sett, inte haft avsedd effekt. Härtill kommer att burmeser i opposition förklarat att man gärna ser att omvärlden söker dialog med regimen.

Sverige kommer även i fortsättningen att inta en mycket restriktiv hållning gentemot Burma, vilken inkluderar kravet på Aung San Suu Kyis frigivande. Jag finner det samtidigt angeläget att vi utnyttjar möjligheten att direkt tala med vår motpart.

Den officiella dagordningen för toppmötet utgör en ram för diskussionerna. Utöver aktuella ämnen såsom FN-systemet, säkerhetshot och energi kommer EU-länderna, på samma sätt som vid tidigare möten, att på olika sätt ta upp frågan om Burma och mänskliga rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.