burhönslagens tillämpning

Skriftlig fråga 2003/04:1245 av Johansson, Jan Emanuel (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-25
Anmäld
2004-05-25
Besvarad
2004-06-02
Svar anmält
2004-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 maj

Fråga 2003/04:1245

av Jan Emanuel Johansson (s) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om burhönslagens tillämpning

Redan 1988 skrevs det in i djurskyddslagen att värphöns ska gå fritt. Med hänvisning till den lagen beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kungsbacka kommun att en äggproducent ska skaffa nya hönsburar till sina värphöns. Äggproducenten överklagade beslutet till länsrätten som beslutade att underkänna miljö- och hälsoskyddsnämnden beslut. Man hänvisade till att den svenska burhönslagen inte var förankrad i EU. Lagparagrafer kan inte tillämpas retroaktivt resonerar länsrätten.

Miljö- och hälsokyddsnämnden i Kungsbacka kommer inte att överklaga länsrättens beslut.

Avser statsrådet att ta några initiativ för att ändra på tillämpningen av djurskyddslagen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1245 besvarad av

den 2 juni

Svar på fråga 2003/04:1245 om burhönslagens tillämpning

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Jan Emanuel Johansson har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att ändra på tillämpningen av djurskyddslagen.

Enligt 9 § djurskyddsförordningen (1988:539) får höns för äggproduktion inte hållas i andra inhysningssystem än sådana som uppfyller hönsens behov av rede, sittpinne och sandbad. Det fanns tidigare en möjlighet att ansöka om dispens från detta krav. Ett antal äggproducenter överklagade Statens jordbruksverks beslut att avslå ansökningar om dispens. Länsrätten i Jönköpings län upphävde genom domar hösten 2002 Jordbruksverkets avslagsbeslut i den del de gick producenterna emot. Länsrätten motiverade domarna med att bestämmelsen och verkets dispensföreskrifter inte fick tillämpas mot enskild då de inte hade anmälts i enlighet med EG:s bestämmelser. Sedan länsrättens domar meddelades har emellertid 9 § djurskyddsförordningen ändrats och anmälts till EU. Den ändrade bestämmelsen trädde i kraft den 15 april 2003.

Det kommunala beslut som nu prövats i domstol meddelades i tiden före EU-anmälan. I dag har Sverige en bestämmelse som är anmäld enligt EG:s regelverk. Domen som åsyftas har alltså ingen betydelse för beslut meddelade i tiden efter EU-anmälan och för djurhållningen i dag. Såvitt jag kan bedöma finns det inte några kvarstående oklarheter i lagstiftningen. Det är tillsynsmyndigheternas uppgift att i enlighet med djurskyddslagen se till att förbudet mot att hålla höns i traditionella burar efterlevs.

Jag följer noga utvecklingen av omställningen från traditionella burar, men anser att det för närvarande inte finns skäl att ta några ytterligare initiativ när det gäller lagstiftningen på området.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.