bullernivån i förskolan

Skriftlig fråga 2004/05:508 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-03
Anmäld
2004-12-03
Besvarad
2004-12-08
Svar anmält
2004-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 december

Fråga 2004/05:508

av Christer Nylander (fp) till statsrådet Lena Hallengren om bullernivån i förskolan

Stora barngrupper i förskolan har många negativa effekter. Barnens språkutveckling och identitetsutveckling störs, många barn känner sig stressade och alltfler barn i förskolan är i behov av särskilt stöd. Det har tidigare varit känt från olika enstaka undersökningar att stora barngrupper i förskolan också kan orsaka hörselproblem hos barnen.

En ny stor undersökning i Skåne visar att problemet med hög bullernivå i förskolorna är utbrett. Av de 197 skånska förskolor som hittills undersökts inom ramen för länsstyrelsens projekt Barnen i Bullerbyn, var det mer än hälften, 107 stycken, som överskred en genomsnittlig bullernivå på 75 decibel. På sju av förskolorna var bullernivån över 85 decibel. Om det hade rört sig om en annan arbetsplats skulle en sådan genomsnittlig bullernivå innebära att de som arbetade där enligt arbetsmiljölagstiftningen måste bära hörselskydd.

De stora barngrupperna är en avgörande faktor till att många barn tvingas vistas i bullriga miljöer. Undersökningen från Länsstyrelsen i Skåne ger ytterligare argument för att införa maxgränser för barngrupperna i förskolan.

Avser statsrådet att återkomma till riksdagen med förslag på maxgränser för barngrupperna i förskolan?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:508 besvarad av

den 8 december

Svar på fråga 2004/05:508 om bullernivån i förskolan

Statsrådet Lena Hallengren

Christer Nylander har frågat mig om jag avser att återkomma till riksdagen med förslag på maxgränser för barngrupperna i förskolan.

1990-talets besparingar i förskolan har lett till lägre personaltäthet och större barngrupper. Stora barngrupper kan framför allt ha negativa effekter för de yngsta barnen och för barn i behov av särskilt stöd. Av Statens skolverks rapport 248 Beskrivande data 2004 framgår att gruppstorlekarna i förskolan stabiliserats under senare år till i genomsnitt drygt 17 barn per grupp. Jämfört med 2001 har den genomsnittliga gruppstorleken minskat något. Rapporten visar också att det finns relativt stora skillnader mellan olika kommuner men att de största skillnaderna finns mellan förskolor i samma kommun. Av rapporten framgår också att den genomsnittliga småbarnsgruppen är avsevärt mindre än den genomsnittliga gruppen med äldre barn.

Resultat från en nationell utvärdering av förskolan som Skolverket gjort (rapport 239) visar att det främst är ekonomiska prioriteringar som avgör barngruppernas storlek. Faktorer som personalens kompetens, upptagningsområdets karaktär samt pedagogiska mål och ambitioner uppges ha mindre betydelse.

Mot denna bakgrund är det särskilt angeläget att det ställs krav på att förskoleverksamheten kvalitetsredovisas. Av förskolepropositionen (2004/05:11) framgår att regeringen anser att detta ska bli obligatoriskt. Skolverket har fått regeringens uppdrag att utreda och utveckla systemet för kvalitetsredovisningar i förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg och utveckla enhetliga resultatmått. Därmed kan jämförelser mellan verksamheter och kommuner göras och ett lokalt kvalitetsutvecklingsarbete stödjas.

I budgetpropositionen för år 2005 samt i förskolepropositionen föreslår regeringen att ett särskilt statsbidrag införs för att öka personaltätheten i förskolan. Förslaget innebär att 6 000 förskollärare, barnskötare och annan personal i förskolan kan anställas. Detta innebär en nästan tioprocentig ökning av förskolans personal och ger möjligheter för kommunerna att minska barngruppernas storlek.

Det finns inte något stöd i forskningen för att det skulle finnas en gruppstorlek som är den lämpligaste i alla sammanhang. Vad som är den lämpligaste gruppstorleken varierar mellan olika barngrupper beroende på barnens behov. Det är bara på lokal nivå som det är möjligt att göra de bedömningar som krävs för att ta hänsyn till detta. Med statligt fastlagda normer finns det en risk att lokala bedömningar inte blir gjorda. Det finns också en risk att reglerna tolkas som "golv" i stället för "tak" för gruppstorlekar. För att ge stöd till beslutsfattare på lokal nivå har regeringen gett Skolverket i uppdrag att utarbeta allmänna råd om kvalitet i förskolan. Barngruppernas storlek och personaltäthet kommer att vara viktiga frågor i de allmänna råden. Råden ska baseras på forskning och erfarenhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.