bullerdämpande beläggning

Skriftlig fråga 1997/98:196 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-11-28
Anmäld
1997-12-01
Besvarad
1997-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:196 av Eva Goës (mp) till miljöministern om bullerdämpande beläggning

Nu står snart Högakustenprojektet färdigt. Vägen och de 35 broarna skär rakt genom områden klassade som riksintressen både för naturmiljö och kulturmiljö.

Men miljöarbetet har ytterligare åsidosatts. Det största exemplet på detta är den bullerdämpande beläggningen kring Norafjärden. Bindemedlet som är använt består av giftiga aminer. Medlets verksamhetstid är dessutom kort, tre till fem år, jämfört med standardmaterial som håller omkring åtta år. Beläggningen dämpar bara ljudet under det första året, därefter fylls hålrummen i beläggningen och bullernivån stiger till samma nivå som för vanlig asfalt. Inte går det heller att återvinna eller återanvända den bullerdämpande beläggningen till en rimlig kostnad, materialet måste deponeras på grund av aminerna och resten av bindemedlet.

Enligt substitutionsprincipen (utbytesprincipen) som är inskrivet i kemikalielagen så borde inte detta tillåtas. Principen innebär att miljöfarligare medel skall utbytas mot mindre miljöfarliga om det finns sådana. Risken för Hallandsåsskandalen hade givetvis varit betydligt mindre om substitutionsprincipen hade utnyttjas mer och regeringen kraftigare verkat för att låta den slå igenom i alla myndigheter och departement.

Min fråga till miljöministern är:

Vad avser miljöministerns göra för att låta substitutionsprincipen slå igenom i Högakustenprojektet i synnerhet och alla myndigheter och departement i allmänhet?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:196 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:196 om bullerdämpande beläggning
    Miljöminister Anna Lindh

Eva Goës har frågat mig vad jag avser att göra för att låta substitutionsprincipen slå igenom i Högakustenprojektet i synnerhet och alla myndigheter och departement i allmänhet.

Till att börja med vill jag understryka att substitutionsprincipen, som är formulerad i 5 § lagen (1985:426) om kemiska produkter, har en grundläggande betydelse i svensk kemikaliepolitik. Den skall tillämpas av alla, från den enskilde konsumenten till det stora företaget. Dessutom skall den användas vid tillståndsprövning och tillsyn enligt kemikalielagstiftningen.

Jag kan inte uttala mig om de bedömningar som gjorts i fråga om val av vägbeläggning vid Högakustenprojektet. Det är tillsynsmyndighetens sak att avgöra om lagen tillämpats på ett riktigt sätt i det aktuella fallet.

Vad beträffar myndigheter och departement är det naturligtvis viktigt att de verkligen tillämpar substitutionsprincipen såväl i sin myndighetsutövning, t.ex. vid tillsyn och tillståndsprövning, som i sin interna verksamhet. Vissa myndigheter är exempelvis stora inköpare, och skall som sådana undvika produkter som kan ersättas med mindre farliga. Tillämpningen av substitutionsprincipen ingår i den utveckling av myndigheternas miljöledningssystem som regeringen påbörjat och som i en första fas omfattar 25 myndigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.