Buffertkrav på svenska företag

Skriftlig fråga 2019/20:1241 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-21
Överlämnad
2020-04-22
Anmäld
2020-04-23
Svarsdatum
2020-04-29
Sista svarsdatum
2020-04-29
Besvarad
2020-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en uppmärksammad intervju i Dagens industri anser finansmarknadsministern att svenska företag har för låg buffert för att klara ekonomiska kriser. I intervjun signalerade statsrådet att regeringen avser att överväga att införa generella buffertkrav på näringslivet. I artikeln säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att han förvånas över den svaga motståndskraften i många företag och öppnar nu för generella buffertkrav i näringslivet. ”Man måste kunna klara av olika typer av samhällskriser”, säger han till Dagens industri.

I artikeln säger finansmarknadsministern vidare:

”Jag kan konstatera att vi har haft ett annat sätt att se på de finansiella företagen, där vi sedan finanskrisen har jobbat väldigt hårt med att ställa krav, och bankerna har varit tvungna att uppfylla ganska tuffa villkor. Där kan vi också se att det varit väldigt nyttigt och gör att bankerna klarar den här påfrestningen på ett helt annat sätt än de skulle ha gjort annars. Jag tror att den diskussionen behöver vi nog ha vad gäller den reala ekonomin också – vilka krav kan vi ställa på företag att de faktiskt måste klara av sättningar”.

Upprördheten efter uttalandet har varit stor bland många av Sveriges företagare eftersom man inte alls känner igen sig i statsrådets verklighetsbeskrivning. 

Med anledning av uttalandet från finansmarknadsministern är det många som är intresserade av på vilket sätt restauranger, taxibolag, flygbolag, hotell eller industriföretag ska ges förutsättningar av regeringen för att bygga upp en buffert och hur det ska gå till.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ställa krav på att företag ska ha en buffert?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1241 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/

01548/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1241 av Lars Beckman (M)
Buffertkrav på svenska företag

Lars Beckman har frågat mig om jag avser att ställa krav på att företag ska ha en buffert.

Det är en svår tid för många svenska företag just nu. Många ställs inför utmaningar som bara för ett par månader sedan var svåra att förutse. Regeringen vidtar en rad åtgärder för att mildra de ekonomiska effekterna för företagen och rädda människors jobb och försörjning.

Det finns givetvis en berättigad förväntan på att staten har beredskap för krissituationer och tar ansvar när en kris väl inträffar. Samtidigt är det viktigt att alla i samhället agerar ansvarsfullt. I det sammanhanget måste man också kunna diskutera vilka krav som ska ställas på företagen.

Vi har olika lagstadgade krav som handlar om att det ska finnas en tillräcklig buffert i ett företag, t.ex. regler i fråga om aktiekapital och om värdeöverföringar. De är bl.a. till för att skydda mot alltför kortsiktigt agerande. Arbetstagare, kapitalägare och andra i samhället har ett gemensamt intresse av att företagen agerar långsiktigt och hållbart.

Jag avser inte nu ta initiativ till förändringar av de grundläggande kraven. Vilka lärdomar vi bör dra av den pågående krisen och hur vi bör förbereda oss för framtida kriser är en senare fråga.

Stockholm den 29 april 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.