Brottsligheten mot företagare

Skriftlig fråga 2020/21:1731 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-09
Överlämnad
2021-02-10
Anmäld
2021-02-11
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17
Besvarad
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

De flesta önskar att det ska vara tryggt att driva företag i Sverige. Verkligheten ser annorlunda ut. Snatteri, hot och rån är i dag vardag för alltför många. I en aktuell rapport från Företagarna slås fast att andelen företagare som upplever otrygghet på grund av låg polisnärvaro har ökat från 41 till 51 procent 2017–2020. Vidare fastslås att andelen företagare som blivit utsatta för brott har ökat från 30 till 36 procent under samma period. För företagare med anställda har vartannat företag blivit utsatt. Utsattheten för brott har framför allt ökat inom branscherna handel och tillverkning.

Gällande brottslighetens konsekvenser svarar 84 procent av de brottsutsatta företagarna att de upplever minskad tilltro till rättsväsendet. 79 procent har fått ökade kostnader för brottsförebyggande åtgärder. 42 procent uppger att utsattheten för brott leder till att planerade investeringar har skjutits upp eller uteblivit.

Detta är bekymmersamt inte minst mot bakgrund av att andelen som svarar nej på om polisens närvaro är tillräcklig för att de som företagare ska känna sig trygga ökat från 41 procent 2017 till 51 procent 2020. Ytterst står Sveriges rykte som ett bra land att investera i på spel, och dessutom vore konsekvenserna ödesdigra ifall driftiga svenskar avstår från att driva eget som en konsekvens av brottsligheten. Företagares förvärrade situation gällande brott måste därför bemötas och tryggas genom kraftfulla åtgärder.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka tryggheten för landets företagare?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1731 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2020/21:1731 av Tobias Andersson (SD)
om brottsligheten mot företagare

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka tryggheten för landets företagare.

Regeringen ser allvarligt på brottsligheten som riktas mot landets företag och fortsätter därför arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott. Den 1 mars 2021 träder lagändringar i kraft som syftar till att förstärka skyddet mot tillgreppsbrott och vissa andra brott. Bland annat införs en ny lag om tillträdesförbud till butik som innebär att en person kan förbjudas att få tillträde till och vistas i en butik, om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att han eller hon kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där. Det införs även en ny kvalifikationsgrund i bestämmelserna om grov stöld och grovt häleri. Kvalifikationsgrunden syftar till att fler stölder och hälerier som ingår som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt ska bedömas som grova brott.

En annan viktig förändring som regeringen har drivit är den nya kamerabevakningslagen, som bl.a. underlättar handelns säkerhetsarbete genom att krav på tillstånd har tagits bort. Även Polismyndigheten har fått förbättrade möjligheter att använda kamerabevakning. I årets regleringsbrev har myndigheten fått i uppdrag att beskriva hur arbetet med kamerabevakning bedrivs och utvecklas.

Den kraftfulla satsningen på att bygga ut Polismyndigheten pågår oförtrutet. Regeringens mål om 10 000 fler polisanställda år 2024 jämfört med 2016 har uppnåtts till mer än hälften. Vid årsskiftet hade Polismyndigheten 33 726 anställda. Det har aldrig tidigare funnits så många polisanställda i Sverige. Samtidigt går nära 3 000 studenter polisutbildningen, vilket bäddar för en god tillväxt även framöver. I årets regleringsbrev begär regeringen fortsatt redovisning av vilka åtgärder som vidtas för att säkerställa en långsiktig och tydlig polisiär närvaro i hela landet.

För att även bekämpa brottens orsaker behövs ett långsiktigt och strukturerat brottsförebyggande arbete som involverar hela samhället. Därför har regeringen tagit fram det nationella brottsförebyggande programmet – Tillsammans mot brott. Regeringen lämnade i december 2020 en redovisning av åtgärder till riksdagen i enlighet med målsättningarna i programmet. Arbetet med att genomföra det brottsförebyggande programmet har bidragit till att det nu finns bättre förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i samhället.

Ordningsvakter kan vara ett bra komplement till polisen i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. För att modernisera regelverket för ordningsvakter har regeringen tillsatt en utredning som ska redovisas senast den 21 maj 2021.

Stockholm den 17 februari 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.