Brotten mot mänskliga rättigheter i Thailand

Skriftlig fråga 2009/10:796 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-06
Anmäld
2010-05-06
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-05-20
Svar anmält
2010-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 maj

Fråga

2009/10:796 Brotten mot mänskliga rättigheter i Thailand

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Sett ur ett människorättsligt perspektiv är situationen i Thailand ytterst allvarlig. Den senaste tidens oroligheter har lett till många dödsfall och skador på oskyldiga. Bara i april dödades ett trettiotal personer och nästan 1 000 skadades under sammanstötningar mellan militär och demonstranter.

Amnesty har vädjat till alla parter i konflikten att omedelbart upphöra med kränkningar av mänskliga rättigheter. Human Rights Watch har uppmanat thailändarna att inleda förhandlingar om en politisk lösning "innan situationen eskalerar". Dessutom skriver International Crisis Group (ICG) i en rapport att Thailand ”måste överväga att begära internationell medling för att dämpa krisen och undvika ökat våld”.

I dagarna meddelade så den sittande regeringen att nyval kan hållas i Thailand i november om ”vissa villkor” uppfylls. De så kallade rödskjortorna, inklusive ex-premiärminister Thaksin Shinawatra, ställde sig snabbt bakom förslaget vilket förhoppningsvis innebär att Thailand närmar sig en lösning på konflikten. Men om en fredlig och demokratisk utveckling ska bli verklighet i Thailand är det viktigt att alla frågetecken om brott mot mänskliga rättigheter klarläggs. Ansvariga måste ställas till svars och risken för ytterligare övergrepp måste omintetgöras. Nuvarande regeringen bör fastställa ansvaret för begångna överträdelser – av såväl säkerhetsstyrkor som demonstranter.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att förhindra ytterligare brott mot mänskliga rättigheter och stödja en fredlig och demokratisk utveckling i Thailand?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:796 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 maj

Svar på fråga

2009/10:796 Brotten mot mänskliga rättigheter i Thailand

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att förhindra ytterligare brott mot mänskliga rättigheter och stödja en fredlig och demokratisk utveckling i Thailand.

Den senaste tidens konfrontation mellan den thailändska regeringen och demonstranter i Bangkok är mycket oroande. Det är viktigt att situationen inte ytterligare eskalerar utan kan få en fredlig, demokratisk lösning. I dialogen med thailändska företrädare har Sverige kontinuerligt understrukit vikten av att motsättningar inom landet löses fredligt och att mänskliga rättigheter respekteras.

Mänskliga rättigheter är en viktig del i dialogen mellan EU och Thailand. Det är också en betydelsefull del i det partnerskaps- och samarbetsavtal som EU och Thailand för närvarande förhandlar om och som, när det är överenskommet, kommer att innebära ett viktigt steg framåt i relationerna mellan EU och Thailand. Även Asia-Europe Meeting (ASEM) innebär ett tillfälle för dialog och samarbete med Thailand i dessa frågor. Sverige var en av initiativtagarna till den informella MR-dialogen inom ASEM och har fortsatt att vara aktivt engagerad i denna.

Jag kan försäkra att Sverige kommer att fortsätta att följa utvecklingen i Thailand noga och även fortsättningsvis verka för att främja respekten för mänskliga rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.