Brott mot vårt kulturarv

Skriftlig fråga 2011/12:229 av Söder, Björn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-09
Anmäld
2011-12-09
Svar anmält
2011-12-14
Besvarad
2011-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 december

Fråga

2011/12:229 Brott mot vårt kulturarv

av Björn Söder (SD)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Att värna om vår gemensamma historia är mycket viktigt. Vårt rika svenska kulturarv ger oss möjligheter att förstå det förflutna och därmed också vår samtid. Tyvärr sker många brott mot vårt kulturarv. Förutom de rent materiella och ekonomiska förluster som denna typ av brottslighet orsakar, berövar den också kommande generationer en del av den egna historien.

Riksantikvarieämbetet har genomfört en utvärdering av länsstyrelsernas, polisens och åklagares hantering av misstänkta fornminnesbrott. Under perioden 2000–2010 gjordes 176 anmälningar om misstänkta fornminnesbrott. I 10 fall inleddes aldrig någon förundersökning, i 51 fall lades förundersökningen ner. Endast i 16 fall har fällande domar meddelats, strafföreläggande i 6 fall.

Riksantikvarieämbetet har identifierat framför allt två brister: Det ena är att fornminnesbrott hamnar långt ned på prioriteringslistan, detta eftersom fornminnesbrott i dag har samma straffvärde som snatteri och att preskriptionstiden är så kort som två år. Det andra är att man läser in en rad förmildrande omständigheter i utredningarna.

För att komma till rätta med problemen föreslår man en straffskärpning, som står i paritet med det värde som vårt gemensamma kulturarv har, och en förlängning av preskriptionstiden. Man vill också bygga upp en bredare erfarenhet av denna speciella brottstyp hos ett mindre antal åklagare.

Min fråga till justitieministern är om hon är beredd att skärpa straffen för fornminnesbrott och hur hon ser på en nationell enhet som ansvarar för utredningar av denna brottstyp.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:229 besvarad av Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 14 december

Svar på fråga

2011/12:229 Brott mot vårt kulturarv

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

Björn Söder har frågat justitieministern om hon är beredd att skärpa straffen för fornminnesbrott och hur hon ser på en nationell enhet som ansvarar för utredningar av denna brottstyp.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

En av regeringens viktigaste prioriteringar är att främja och utveckla kulturarvet. Alla fasta fornlämningar har ett direkt skydd genom lagen (1988:050) om kulturminnen. Straffbestämmelsen om fornminnen innebär enligt 2 kap. 21 § kulturminneslagen att den som av uppsåt eller oaktsamhet skadar en fast fornlämning kan dömas för fornminnesbrott.

Det är naturligtvis mycket viktigt att lagen efterlevs och att fornminnesbrott beivras. En fungerande förvaltning av fornlämningar kräver dock också att man ständigt bygger upp kunskap om, vårdar och ökar tillgängligheten till dessa lämningar. Ett brett intresse och engagemang för kulturarvet bidrar till att fler tar ansvar för att fornminnen inte förstörs genom oaktsamhet eller brottslig verksamhet.

Riksantikvarieämbetet har, som Björn Söder uppmärksammat, genomfört en utvärdering av länsstyrelsernas, polisens och åklagares hantering av misstänkta fornminnesbrott. Myndigheten kom fram till att det finns vissa brister i lagstiftningen och i hanteringen av fornminnesbrott. Jag kommer att följa denna fråga noggrant och överväga om Riksantikvarieämbetets rapport föranleder någon översyn från regeringens sida. Regeringen har även tillsatt en kulturmiljöutredning vars uppdrag delvis berör dessa frågor. Utredningen lämnar sitt betänkande under våren 2012.

När det gäller frågan om en nationell enhet med ansvar för utredningar av fornminnesbrott har regeringen inte för avsikt att verka för en förändring av den nuvarande ordningen, att brottet utreds av den polismyndighet i vars polisdistrikt brottet begåtts. Som ett led i arbetet för en större enhetlighet i frågan tillsatte Rikskriminalpolisen förra året en särskild samordnare för kulturarvsbrotten. Samordnaren har till uppgift att undersöka omfattningen av brottsligheten, eventuella kopplingar till den organiserade brottsligheten, skapa nätverk, förbättra det internationella samarbetet samt öka kunskapen om kulturarvsbrotten. Jag förväntar mig att detta arbete leder till förbättringar i arbetet med dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.