brott mot sjukvårdssekretessen i asylärenden

Skriftlig fråga 2003/04:981 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-24
Anmäld
2004-03-24
Besvarad
2004-03-31
Svar anmält
2004-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 mars

Fråga 2003/04:981

av Ulla Hoffmann (v) till socialminister Lars Engqvist om brott mot sjukvårdssekretessen i asylärenden

Det blir alltfler människor som gömmer sig i Sverige efter att Utlänningsnämnden avslagit överklaganden av Migrationsverkets avvisningsbeslut i asylärenden. Det nuvarande ur rättssäkerhetssynpunkt undermåliga förfarandet förefaller att bli bestående under lång tid eftersom regeringen med alla medel söker förhala riksdagens beslut om nedläggning av utlänningsnämnden. Många gånger har dessa gömda människor trängande behov av sjukvård. De vågar emellertid oftast inte vända sig till den offentliga sjukvården eftersom det är känt att sjukvårdspersonal vid flera tillfällen @ i strid med gällande sekretesslagstiftning @ meddelat polisen eller Migrationsverket att man har en patient hos sig för vilken ett lagakraftägande avvisningsbeslut föreligger.

Min fråga till socialministern Lars Engqvist blir mot denna bakgrund:

Är ministern beredd att ta initiativ till särskilda utbildningsinsatser för sjukvårdspersonal beträffande sekretesslagens innehåll i fråga om gömda personer som söker sjukvård?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:981 besvarad av

den 31 mars

Svar på fråga 2003/04:981 om brott mot sjukvårdssekretessen i asylärenden

Socialminister Lars Engqvist

Ulla Hoffmann har frågat om jag är beredd att ta initiativ till särskilda utbildningsinsatser för sjukvårdspersonal beträffande sekretesslagens innehåll i fråga om gömda personer som söker sjukvård.

Enligt sekretesslagen (1980:100) gäller sekretess, med vissa undantag, inom hälso- och sjukvården för uppgift om enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon honom närstående lider men.

Det finns flera författningar som föreskriver att uppgifter ska lämnas från en hälso- och sjukvårdsmyndighet till andra myndigheter. Sekretess hindrar inte att uppgift lämnas till annan myndighet, om uppgiftsskyldighet följer av lag eller förordning. Som exempel på sådan uppgiftsskyldighet kan nämnas 2 kap. 11 § p. 1 lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område, enligt vilken hälso- och sjukvårdspersonalen är skyldig att lämna ut sådana uppgifter som gäller huruvida någon vistas på en sjukvårdsinrättning om uppgifterna i ett särskilt fall begärs av en domstol, åklagarmyndighet, polismyndighet, kronofogdemyndighet eller skattemyndighet.

Det är sjukvårdshuvudmännens ansvar att tillse att deras personal har den kompetens och det kunnande som krävs för att de ska kunna följa de bestämmelser som gäller för deras yrkesutövning.

Mot denna bakgrund har jag inte för avsikt att vidta någon åtgärd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.