Till innehåll på sidan

brott mot mänskliga rättigheter i Turkmenistan

Skriftlig fråga 2002/03:351 av Wälivaara, Erling (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-20
Anmäld
2002-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-01-13
Svar anmält
2003-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga 2002/03:351

av Erling Wälivaara (kd) till utrikesminister Anna Lindh om brott mot mänskliga rättigheter i Turkmenistan

Turkmenistan styrs av diktatorn Saparmurat Nyazov. Han var tidigare i ledningen för kommunistpartiet. Nu styr han landet med järnhand. Personkulten kring honom är helt i nivå med de mest kända diktatorerna i världen. Det finns bilder och statyer av honom överallt i landet, på gator, i skolor och i fabriker. Nyazov har skrivit en bok som alla turkmener måste studera. Den heter Turkmenernas faders och profets heliga bok. Den är till och med viktigare än Koranen. Opposition är förbjudet och straffas med fängelse. Det finns ett överflöd av poliser och angivare som rapporterar till polisen. Under hösten 2002 har läget i Turkmenistan blivit allt mer allvarligt. Nyazov försöker isolera landet. Inga turister, affärsmän eller journalister får komma in i landet, och ingen får längre lämna landet.

Det finns oppositionella turkmener som lyckats fly landet tidigare. Deras organiserade oppositionsarbete straffas genom att deras släktingar i hemlandet fängslas. Det finns minst ett exempel på en oppositionell turkmen som bor i Sverige. På grund av denna persons engagemang har Nyazovs regim fängslat över 100 av personens släktingar. Risken är stor för att dessa släktingar kommer att bli avrättade innan julen 2002 fallit in.

Saparmurat Nyazov är en av världens värsta diktatorer. Sverige kan bidra till att få bort honom från makten i Turkmenistan.

Därför vill jag fråga vilka åtgärder utrikesministern avser att vidta för att sätta tryck på regimen i Turkmenistan så att alla turkmener får åtnjuta de mänskliga rättigheter som tillskrivs alla människor i hela världen.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:351 besvarad av

den 13 januari

Svar på fråga 2002/03:351 om brott mot mänskliga rättigheter i Turkmenistan

Utrikesminister Anna Lindh

Erling Wälivaara har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att sätta tryck på regimen i Turkmenistan så att alla turkmener får åtnjuta de mänskliga rättigheter som tillskrivs alla människor i världen.

Läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Turkmenistan är bekymmersamt. Landet är en enpartistat och presidentens makt är nästintill total. Såväl parlament som regering saknar egentligt inflytande och stöder rutinmässigt presidentens dekret. Yttrandefriheten är kraftigt beskuren och press och massmedier kontrolleras av regimen.

Den i Sverige bosatte svenske medborgaren har anklagats för att ligga bakom attentatet mot president Nijazov, och flera av hans släktingar i Turkmenistan har gripits.

Mot bakgrund av det inträffade har jag skrivit till Turkmenistans utrikesminister och framfört min oro över de omfattande gripanden som gjorts. Samtidigt har jag framhållit vikten av att respekten för de mänskliga rättigheterna upprätthålls, att de gripna personernas rättssäkerhet tillvaratas och att de behandlas i enlighet med de internationella åtaganden som Turkmenistan gjort då det gäller mänskliga rättigheter.

Sverige har också inom EU varit pådrivande för det uttalande som EU gjort med anledning av det inträffade. EU har framfört oro över det sätt som utredningen sköts på, över rapporterna om de gripanden i stor skala som gjorts och att hela familjer berövats sin frihet mot bakgrund av att en person i familjen anklagats för delaktighet.

EU har vidare uppmanat de turkmenska myndigheterna att visa återhållsamhet och att agera i enlighet med Turkmenistans förpliktelser enligt internationell rätt.

Också inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har ärendet tagits upp. Sverige har där varit en av undertecknarna för att möjliggöra att en expertgrupp för mänskliga rättigheter sänds till Turkmenistan.

Vi kommer från svensk sida att fortsatt följa ärendet och såväl bilateralt som multilateralt verka för att respekten för de mänskliga rättigheterna upprätthålls i Turkmenistan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.