Till innehåll på sidan

brott mot mänskliga rättigheter i Burkina Faso

Skriftlig fråga 2002/03:973 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-21
Anmäld
2003-05-21
Besvarad
2003-05-28
Svar anmält
2003-05-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 maj

Fråga 2002/03:973

av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Anna Lindh om brott mot mänskliga rättigheter i Burkina Faso

Burkina Faso är ett utvecklingsland som, jämfört med andra länder i regionen, förbättrat sina ansatser för att respektera de mänskliga rättigheterna. Men fortfarande finns flera fall de senaste åren där staten kränkt enskilda individer och systematiskt begått brott mot de mänskliga rättigheterna. Ett axplock från det senaste året visar att polisen dödat ett hundratal personer med hänvisning till den ökande kriminaliteten. Flera mystiska mord och försvinnanden har förekommit som av många invånare och människorättsorganisationer menar ha sanktionerats av statsmakten. En undersökande journalist mördades 2002 i den så kallade Zongoaffären. Alla spår försvann i en bilbrand. Detta ledde till politisk oro i landet och trots att rättegång hållits är ännu ingen straffad. Även om tortyr är förbjudet i Burkina Faso så förekommer det i fängelser. Standarden i landets fängelser är oerhört bedrövlig, där våld, överbelastning och dålig miljö dessvärre är norm. Fångar dör ofta i fängelset under själva strafftiden.

Mot denna bakgrund och det faktum att Burkina Fasos utrikesminister Youssouf Oueddraogo i slutet av maj 2003 besöker Sverige vill jag ställa en fråga till Sveriges utrikesminister Anna Lindh.

Vad avser utrikesminister Anna Lindh att göra i sitt samtal med Youssouf Oueddraogo för att lyfta fram frågan om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Burkina Faso?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:973 besvarad av

den 28 maj

Svar på fråga 2002/03:973 om brott mot mänskliga rättigheter i Burkina Faso

Utrikesminister Anna Lindh

Birgitta Ohlsson har frågat vad jag i mitt samtal med utrikesminister Youssouf Ouédraogo har gjort för att lyfta fram frågan om kränkningar av mänskliga rättigheter i Burkina Faso.

Jag delar Birgitta Ohlssons oro över situationen beträffande de mänskliga rättigheterna i Burkina Faso. Jag har också vid mitt samtal med utrikesminister Youssouf Ouédraogo tagit upp denna fråga och understrukit vikten av att regeringen vinnlägger sig om att respekten för de mänskliga rättigheterna efterlevs i Burkina Faso.

Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder, både uttryckt i inkomst per capita och i sociala indikatorer. Inom ramen för det biståndssamarbete Sverige bedriver med Burkina Faso är de mänskliga rättigheterna ett viktigt inslag. Sida har tillsammans med Diakonia inlett ett program om demokrati och mänskliga rättigheter i syfte att stärka den demokratiska utvecklingen i landet, bland annat genom att stödja den ombudsmannainstitution som finns där. Sverige avser att såväl genom fortsatta samtal med den burkinska regeringen som genom praktiskt bistånd verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna i Burkina Faso.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.