brott mot funktionshindrade

Skriftlig fråga 2002/03:803 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-14
Anmäld
2003-04-15
Besvarad
2003-04-24
Svar anmält
2003-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 april

Fråga 2002/03:803

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till justitieminister Thomas Bodström om brott mot funktionshindrade

Det är vanligt att brott mot funktionshindrade inte polisanmäls. I de fall de anmäls visar det sig att polisen många gånger har dåliga kunskaper om olika funktionshinder. Personligen blir jag minst sagt upprörd när det i tidningen Svensk Polis nr 3 i år framkommer att polisen hoppas att man i framtiden har möjlighet att verka för att rättssäkerheten ska omfatta även funktionshindrade. Jag har för min del utgått ifrån att alla omfattas av svensk rättssäkerhet redan nu, år 2003.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera att rättssäkerheten även omfattar funktionshindrade?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:803 besvarad av

den 24 april

Svar på fråga 2002/03:803 om brott mot funktionshindrade

Justitieminister Thomas Bodström

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att garantera att rättssäkerheten även omfattar funktionshindrade.

Alla människor måste självklart garanteras samma rättstrygghet. Jag är dock medveten om att det kan finnas ett behov av att ytterligare öka förståelsen och kunskapen inom rättsväsendet när det gäller människor med funktionshinder. Det är därför viktigt att alla myndigheter, inte bara inom rättsväsendet, arbetar för att förbättra sina handläggningsrutiner så att funktionshindrade ges samma möjligheter som andra.

Polisen möter ofta brottsoffren på ett tidigt stadium, och det är därför viktigt att man där har god kunskap om olika funktionshinder. I artikeln som Marietta de Pourbaix-Lundin hänvisar till framgår att det finns brister, men också att det inom polisen finns en stor medvetenhet i fråga om detta, och att en rad åtgärder vidtas.

Jag kan mot bakgrund av detta inte se att det i dagsläget finns skäl för regeringen att frångå den grundläggande principen att myndigheterna självständigt ansvarar för att utbilda sin personal i att hantera de situationer man möter i det dagliga arbetet. Jag kommer dock att hålla mig informerad om utvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.