Brott mot djur

Skriftlig fråga 2020/21:1507 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-27
Överlämnad
2021-01-28
Anmäld
2021-01-29
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Väl medveten om att det är en ytterst liten andel av lantbrukare och slakterier som missköter sina djur, drar de ohyggliga reportage som vi nyligen sett på tv en skugga över hela näringen. Därför är det extra viktigt att snabbt komma åt dem som missköter sig så att den överväldigande majoritet som följer lagar och regler och tar väl hand om sina djur inte ska misstänkliggöras.

I februari förra året mottog statsrådet utredningen Brott mot djur, som bland annat hade i uppdrag att överväga om straffet för djurplågeri bör skärpas. Handläggningen av frågan drar dock ut på tiden, och trots att remisstiden gick ut före sommaren förra året dröjer det till i september förrän en proposition överlämnas till riksdagen och sedvanlig riksdagsbehandling kan inledas. Det kommer därför att ta lång tid innan en eventuell lagändring är på plats. Men andra relevanta initiativ bör kunna komma på plats snabbare. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka övriga åtgärder avser statsrådet att vidta för att snabbt komma till rätta med den vanvård av lantbruksdjur som vi har sett?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1507 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/00267 Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1507 av Betty Malmberg (M)
Brott mot djur

Betty Malmberg har frågat mig vilka övriga åtgärder jag avser att vidta för att snabbt komma till rätta med den vanvård av lantbruksdjur som vi har sett.

Vi har en stark och modern djurskyddslagstiftning i Sverige. Den nya djurskyddslagen (2018:1192) trädde i kraft i april 2019. Lagen ställer bl.a. krav på att alla lantbruksdjur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande. Regeringen har vidare tillsatt utredningen om sanktioner vid brott mot djur i syfte att se till att vi har effektiva och ändamålsenliga sanktioner. Utredningens betänkande är nu under beredning inom Regeringskansliet. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med en proposition under 2021.

Tyvärr finns det människor som av olika skäl inte följer de bestämmelser som finns. Det är naturligtvis mycket upprörande, särskilt eftersom djur är levande och kännande varelser. Men hur stark lagstiftningen än är och hur många kontroller av efterlevnaden myndigheterna än genomför, är det bara den som tar hand om och hanterar djuren som kan se till att djuren har det bra. Mot den bakgrunden är god kunskap och hög kompetens hos de som hanterar djur av yttersta vikt. För att inskärpa vikten av kunskap infördes ett nytt kompetenskrav i den nya djurskyddslagen.

Rådet för djurskyddskontroll, som regeringen har initierat, arbetar vidare kontinuerligt med att hitta nya strategier för att utveckla djurskyddsarbetet. I rådet ingår representanter för Statens jordbruksverk, Livsmedelsverket och länsstyrelserna. Ett av rådets fokusområden är för närvarande att förebygga att djurskyddsproblem uppstår. I dialog med branschen och andra relevanta aktörer försöker myndigheterna öka kunskapen och medvetenheten om de brister som finns och identifiera samarbetsområden och åtgärder för att förebygga och minska förekomsten av brister.

Stockholm den 3 februari 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.