Till innehåll på sidan

Brott mot arbetsmiljölagen i skolan under pandemin

Skriftlig fråga 2020/21:1304 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-15
Överlämnad
2021-01-17
Anmäld
2021-01-19
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Det absurda påståendet om att barn inte var smittspridare av coronaviruset spreds tidigt förra året av personer kopplade till Sveriges expertmyndigheter. Myndigheterna tonade ned risken för att det nya coronaviruset kunde spridas i skolorna och var konsekvent motståndare till förslag om att stänga eller lägga om undervisningen vid landets skolor. Det ytterst märkliga påståendet om att barn inte är smittbärare kunde av Åsa Wheelock (forskare i experimentell lungmedicin, KI) kallas för en ”Sverigegenererad hypotes” i en TV4-intervju då det likt så mycket annat under pandemin har gått emot resten av världens samlade expertis.

I dag har vi facit, och studier från omkring 130 länder visar på den omfattande smittspridningen i skolorna: I siffror tros 45 procent av coronavirusets utbrott ske i grundskolorna, varför också många länder har valt att ställa om.

Precis som Åsa Wheelock kunde bekräfta har skolor under pandemin invaggats i en falsk trygghet av myndigheterna. Anledningen är att även skolor har skyldigheter enligt arbetsmiljölagen som kräver att de ska upprätta en riskbedömningsplan och skyddsåtgärder för såväl lärare som elever.

Det är illa nog att regeringens påstådda strategi under pandemin har inneburit en enorm smittspridning i samhället, och därmed också bland de högsta dödstalen per capita för jämförbara länder. Vad som nu dessutom kan ske är att skolor kan stämmas av drabbade, just mot bakgrund av att man inte följt arbetsmiljölagen.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utbildningsminister Anna Ekström svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på det faktum att stora delar av samhället, då inte minst landets skolor, kan komma att stämmas till följd av att de handlat efter myndigheternas anvisningar, vilket gjort att de inte följt arbetsmiljölagen under pandemin, och vidtar ministern några åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1304 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/00332 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1304 av Markus Wiechel (SD)
Brott mot arbetsmiljölagen i skolan under pandemin

Markus Wiechel har frågat mig hur jag ser på det faktum att stora delar av samhället, då inte minst landets skolor, kan komma att stämmas till följd av att de handlat efter myndigheternas anvisningar, vilket gjort att de inte följt arbetsmiljölagen under pandemin, och om jag vidtar några åtgärder.

Sverige befinner sig fortsatt i ett allvarligt läge med en hög smittspridning i samhället. Covid-19-pandemin har inneburit stora påfrestningar för hela samhället och samtliga skolverksamheter, som har arbetat hårt med att anpassa verksamheten för att minska risken för smittspridning.

Arbetsgivaren ska undersöka och förebygga arbetsmiljörisker så att anställda kan arbeta säkert. Det är extra viktigt att arbetsgivaren löpande bedömer riskerna för smittspridning och ohälsa på arbetet under den pågående pandemin. I verksamheter där risk för smitta finns kan arbetssätt och rutiner behöva ändras. Skolan är dock en arbetsplats där arbetstagare i många fall inte kan arbeta hemifrån eftersom elever ofta behöver närundervisning i skolans lokaler. På alla arbetsplatser där arbete hemifrån inte är möjligt blir andra åtgärder för att minska risken för smittspridning särskilt viktiga.

Regeringen har beslutat om bestämmelser som ger fler möjligheter för skolor att bedriva fjärr- eller distansundervisning. Under pandemin har många skolor tillämpat bestämmelserna och bedrivit betydande delar av undervisningen på distans. Folkhälsomyndigheten har i perioder rekommenderat att alla landets gymnasieskolor ska övergå till i huvudsak fjärr- eller distansundervisning. Från och med den 25 januari 2021 rekommenderas att undervisningen i gymnasieskolan ska bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning. Rekommendationen gäller till och med den 1 april 2021.

Folkhälsomyndighetens rekommendation att arbeta hemifrån, när det är möjligt, gäller även lärare och annan skolpersonal. Många av lärarnas arbetsuppgifter, som exempelvis lektionsplanering och möten med kollegor eller vårdnadshavare, kan ske på distans även om undervisningen bedrivs i skolans lokaler.

Statens skolverk och Folkhälsomyndigheten tillhandahåller stöd för skolor i deras arbete med att begränsa smittspridningen. Stöden bygger bl.a. på underlag från Världshälsoorganisationen (WHO) och EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC).

Den 24 september 2020 gav regeringen ett uppdrag till Arbetsmiljöverket att vidta särskilda informationsinsatser för att höja kunskapen hos arbetsgivare om särskilda risker i arbetsmiljön till följd av spridningen av covid-19. Vidare gav regeringen den 8 december 2020 uppdrag till Arbetsmiljöverket att i samråd med Folkhälsomyndigheten skyndsamt ta fram en vägledning till arbetsmiljöarbetet under pandemin och för att förhindra smitta av covid-19 på arbetsplatser. Den 8 december 2020 beslutade även regeringen att ge Myndigheten för arbetsmiljökunskap i uppdrag att kartlägga och analysera förutsättningar som finns för arbete hemifrån under pandemin. Den 21 januari 2021 gav regeringen Arbetsmiljöverket ett ytterligare uppdrag att genomföra en riktad tillsynsinsats med fokus på de riskutsatta branscherna för smittspridning av sjukdomen covid-19.

Stockholm den 27 januari 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.