Brott mot äldre

Skriftlig fråga 2021/22:1881 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-22
Överlämnad
2022-08-23
Anmäld
2022-09-05
Svarsdatum
2022-09-06
Sista svarsdatum
2022-09-06
Besvarad
2022-09-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Alla brott får inte den uppmärksamhet de förtjänar. I Borås blev minst fyra äldre personer, födda på 1920- och 30-talen, utsatta för bedragare. En av dem lurades på ett sexsiffrigt belopp.

I Akalla blev en äldre person också utsatt för bedragare. Det är särskilt hänsynslöst att ge sig på äldre och lura dem på sina pengar och/eller ägodelar.

Akallabon Kerstin (som egentligen heter något annat), som är i 80-årsåldern och hennes väninnor har under det senaste året blivit uppringda av personer som uppger att de är från deras bank eller från ett kreditbolag. Mitt i Järva har beskrivit detta i ett längre reportage, och många äldre är upprörda över detta när man talar med dem på gatan.

Mörkertalet är sannolikt också stort.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att förebygga samt straffa gärningsmän som begår brott mot äldre?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1881 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/02694 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1881 av Anders Österberg (S)
Brott mot äldre

Anders Österberg har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att förebygga samt straffa gärningsmän som begår brott mot äldre.

Äldre personer är generellt sett särskilt sårbara och löper ökad risk att utsättas för vissa typer av brott, såsom bedrägerier. Bedrägerier genererar stora vinster till den organiserade brottsligheten samtidigt som de brottsutsatta drabbas av ekonomiska förluster och otrygghet. Det är mycket angeläget att vidta åtgärder för att förhindra och bekämpa den här brottsligheten, vilket regeringen också gör.

I en modern ekonomi som Sveriges riktar bedragare ofta in sig på bankkonton och digitala betalningar. Banker och andra aktörer på finansmarknaden har därför en nyckelroll i kampen mot bedrägerier. För att komma framåt i arbetet har regeringen nyligen startat ett forum mot bedrägerier tillsammans med aktörerna på betalningsmarknaden. Samarbetet syftar till att förstärka arbetet mot bedrägerier, både från regeringens och finansbranschens håll. Regeringen har under sommaren också beslutat om en lagrådsremiss med förslag för att motverka bedrägerier. Förslagen innebär bland annat ett stärkt identifieringskrav vid fakturaköp online.

Som ett led i att höja allmänhetens medvetenhet och kunskap kring informations- och cybersäkerhet samt förstärka förmågan att skydda sig mot brott gav regeringen i våras ett uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att i samverkan med Polismyndigheten genomföra en bred informationskampanj. Ökad kunskap om digitala sårbarheter och rätt hantering av information är viktigt för att öka motståndskraften mot exempelvis bedrägeribrott. Uppdraget ska redovisas senast den 30 december 2022.

Från Polismyndighetens sida görs också viktiga insatser för att öka äldre personers medvetenhet om risken för bedrägeribrott. Exempelvis har myndigheten tillsammans med pensionärsorganisationer tagit fram materialet Försök inte lura mig som har spridits via webbinarier, TV-program, tidningsartiklar och andra medier.

Polismyndigheten har vidare gjort operativa insatser för att motverka s.k. spoofade telefonnummer, dvs. bedräglig visning av telefonnummer vid inkommande samtal. Myndigheten tar kontakt med tjänsteleverantörer i syfte att de ska vidta åtgärder som minskar möjligheterna att begå brotten. Polismyndigheten för också dialoger med banksektorn för att få till stånd mer säkra tjänster och produkter.

Avslutningsvis vill jag framhålla att regeringen bedriver en mycket aktiv kriminalpolitik. Åtskilliga straffskärpningar har genomförts, exempelvis infördes 2017 en ny straffbestämmelse om grovt fordringsbedrägeri i syfte att komma till rätta med problemet med s.k. bluffakturor, och en historisk utbyggnad av hela det svenska rättsväsendet pågår. Målet om 10 000 fler polisanställda är på god väg att nås, vilket kommer att öka den brottsbekämpande kapaciteten.

Särskilda åtgärder vidtas även för att säkerställa att det straffrättsliga regelverket när det gäller brott mot äldre är kraftfullt och effektivt. Regeringen beslutade i februari i år att ge en särskild utredare i uppdrag att bland annat ta ställning till om det straffrättsliga skyddet för äldre och andra särskilt utsatta behöver förstärkas. Uppdraget ska redovisas senast den 24 augusti 2023.

Stockholm den 31 augusti 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.