Brott mot äldre

Skriftlig fråga 2008/09:1108 av Olander, Ronny (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-07-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-19
Svar anmält
2009-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juli

Fråga

2008/09:1108 Brott mot äldre

av Ronny Olander (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Brott mot äldre ökar i Sverige. Till största delen rör det sig om stöld i hemmet men även personrån av äldre ökar. Under maj och juni har 29 stölder hos privatpersoner anmälts till polisen enbart i Lund. 17 av dem har varit hos äldre. Enligt polisen är detta en fyrdubblad ökning jämfört med samma månader 2008.

Enligt riksdagens utredningstjänst kommer antalet civilanställda att minska fram till år 2010 i mer än hälften av alla polismyndigheter, samtidigt som polisutbildningen enligt Rikspolisstyrelsen ska halveras. Resultatet kommer att bli färre poliser på gatorna samtidigt som underskottet hos polismyndigheten stiger då regeringen inte medger några nya resurstillskott.

Den kraftigt ökade brottsligheten har lett till att allt fler människor upplever en ökande otrygghet i vardagen för att bli utsatt för brott. Detta gäller inte minst pensionärer.

Erfarenheter från andra länder som till exempel England visar att det går att arbeta fram åtgärder. Där har man bland annat arbetat upp ett program där man tar hjälp av utbildade volontärer som verkar som en länk mellan polis och målsägande. Detta är också en arbetsmodell som används vid Söderortspolisen i Stockholm och som har visat sig fungera.

Med anledning av det ovan anförda undrar jag vilka konkreta åtgärder justitieministen avser att vidta för att komma till rätta med den ökade brottsligheten mot äldre i vårt land.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1108 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 19 augusti

Svar på fråga

2008/09:1108 Brott mot äldre

Justitieminister Beatrice Ask

Ronny Olander har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med den ökade brottsligheten mot äldre i vårt land.

En avgörande förutsättning för att polisen ska kunna bedriva en bra verksamhet är att den har tillräckliga resurser. Under 2007 och 2008 har polisen tillförts en sammanlagd varaktig anslagsökning om ca 1,3 miljarder kronor. Denna resursförstärkning skapar goda förutsättningar för att bedriva en bra och effektiv verksamhet och möjliggör en kraftig ökning av antalet poliser med målet att det 2010 ska finnas 20 000 poliser. Fler poliser ska arbeta i yttre tjänst och tillskottet av poliser ska komma hela Sverige till del. Ökad polisiär närvaro stärker polisens möjligheter att både förebygga och utreda brott samtidigt som det ökar människors trygghet.

Sedan regeringen tillträdde har antalet poliser ökat med närmare 2 000. Samtidigt har antalet civilanställda inom polisen ökat kraftigt under de senaste tre åren. I dag finns det drygt 450 fler civilanställda jämfört med 2006 då Socialdemokraterna satt vid makten.

De allra flesta brott som drabbar äldre personer är så kallade mängdbrott varav tillgreppsbrott som sker i brottsoffrets bostad är den vanligaste brottstypen. En allvarlig konsekvens av dessa brott är att brottsoffren efter en sådan händelse, som Ronny Olander påpekar, ofta upplever en stark och bestående känsla av oro och otrygghet. För att denna oro ska minska är det viktigt att rättsväsendets myndigheter kan reagera snabbt och effektivt och att så många brott som möjligt kan klaras upp.

Rättsväsendets myndigheter arbetar kontinuerligt med att effektivisera mängdbrottshanteringen. Regeringen anser emellertid att det finns ett behov av att ytterligare intensifiera detta arbete. Av det skälet uppdrog regeringen nyligen åt Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket att gemensamt vidta åtgärder för att öka effektiviteten vid handläggning av mängdbrott. Regeringen har också gett en särskild utredare i uppdrag att överväga om de regler som de brottsutredande myndigheterna har att tillämpa är ändamålsenliga och väl anpassade till gällande krav i samhället.

Jag vill avslutningsvis också understryka vikten och värdet av det utvecklingsarbete som polisen bedriver inom en rad områden. Att utveckla metoder för att kunna använda volontärer i polisarbetet på det sätt som man gör vid bland annat polisen i Stockholm och Hallstahammar är bra exempel på detta. Att ta till vara det engagemang som finns hos många människor för att bekämpa brottslighet och öka tryggheten i samhället är ett viktigt bidrag till det arbete som myndigheter och kommuner utför. De nya regler som trädde i kraft under förra hösten har också ökat möjligheterna att anlita volontärer i polisarbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.