brott med rasistiska inslag

Skriftlig fråga 1999/2000:732 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-22
Anmäld
2000-03-28
Besvarad
2000-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 mars

Fråga 1999/2000:732

av Yvonne Ruwaida (mp) till justitieminister Laila Freivalds om brott med rasistiska inslag

Vissa brott som har rasistiska inslag har en väldigt stor spridning och räckvidd. Det gäller bl.a. stor spridning i form av avtryckta skrifter, cd-skivor och Internetspridning. Justitiekanslern har föreslagit att dessa brott ska få en grov beteckning av hets mot folkgrupp. Den som i dag straffas för hets mot folkgrupp riskerar upp till två års fängelse. Vanligtvis blir straffet böter eller en till två månaders fängelse. De låga straffsatserna speglar inte allvaret av den här typen av brottslighet och det vore önskvärt med en skärpning av straffskalan för dessa brott.

Avser ministern lägga fram ett förslag om hets mot folkgrupp som grovt brott?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:732 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 1999/2000:732 om brott med rasistiska inslag

Justitieminister Laila Freivalds

Yvonne Ruwaida har frågat mig om jag avser att lägga fram ett förslag om hets mot folkgrupp som grovt brott.

Yvonne Ruwaida har ställt sin fråga mot bakgrund av en skrivelse från Justitiekanslern till regeringen. Justitiekanslern anser att det är motiverat med en särskild straffskala för hets mot folkgrupp som utgör grovt brott. Justitiekanslerns förslag är att frågan om en ändring av bestämmelsen om hets mot folkgrupp tas upp till övervägande.

Regeringen tillsatte år 1998 en parlamentariskt sammansatt kommitté, Kommittén om straffansvar för organiserad brottslighet m.m. (Ju 1998:04), med uppdrag bl.a. att överväga om den nuvarande bestämmelsen om hets mot folkgrupp är tillräcklig för att hindra rasistiska organisationer från att verka. Justitiekanslerns skrivelse bör lämpligen överlämnas till den kommittén.

Kommittén kommer att redovisa sitt arbete i oktober i år. Vilka förslag regeringen får anledning att lägga fram efter det att kommittén har övervägt frågan är ännu för tidigt att säga något om.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.