Bristyrken på arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2006/07:1014 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-12
Anmäld
2007-04-12
Besvarad
2007-04-18
Svar anmält
2007-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 april

Fråga

2006/07:1014 Bristyrken på arbetsmarknaden

av Ameer Sachet (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Det råder stora svårigheter att hitta yrkeskompetens inom många branscher. Den goda utvecklingen på arbetsmarknaden hotas och tillväxten avmattas.

Enligt Ams är läget svårast inom bygg- och anläggningssektorn. IT-företagen signalerar också problem både på kort och på lång sikt. I industrin räcker inte de som utbildas i dag till för att ersätta ens hälften av dem som går i pension de närmaste åren.

Arbetsgivarna har i dag svårast att rekrytera hantverkare, såsom utbildade elektriker, rörmokare, tekniker, säljare, yrkeschaufförer och kockar.

Samtidigt som bristen på arbetskraft med rätt utbildning blir allt större tvingas Ams dra ned på arbetsmarknadsutbildningarna, en minskning med 50 procent. Arbetsmarknadsutbildning är en effektiv åtgärd för att kunna möta arbetsmarknadens behov.

När regeringen försöker profilera sig för en effektiv arbetslinje avhänder den sig ansvaret att förebygga flaskhalsar som uppstår i vissa yrken. Regeringen signalerar att det är dags att företagen och arbetsgivarna tar på sig ansvaret och kostnaden för att utbilda arbetslösa till de yrken som det råder brist på.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknadsministern:

Avser arbetsmarkandsministern att verka för att det statliga ansvaret och därmed kostnaderna som ligger under Ams övergår till arbetsgivare och företag för att de själva ska utbilda arbetslösa i vissa bristyrken?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1014 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 18 april

Svar på fråga

2006/07:1014 Bristyrken på arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Ameer Sachet har frågat mig om jag avser att verka för att det statliga ansvaret och därmed kostnaderna som ligger under Ams övergår till arbetsgivare och företag för att de själva ska utbilda arbetslösa i vissa bristyrken.

Arbetsmarknadsutbildning kan vara en effektiv åtgärd för att möta arbetsmarknadens behov av arbetskraft. Det reguljära utbildningssystemet ska dock hantera de stora mer långsiktiga svängningarna i kompetensefterfrågan medan arbetsmarknadsutbildningen ska kunna avhjälpa bristsituationer i det korta perspektivet. Arbetsmarknadsutbildningen utreds för närvarande, Utredningen om en flexiblare arbetsmarknadsutbildning (dir 2006:70), och utredaren ska bland annat lämna förslag på hur kvaliteten, effektiviteten och innehållet i arbetsmarknadsutbildningen kan förbättras.

Under de senaste åren har över 70 procent av deltagarna fått ett arbete inom 90 dagar efter avslutad utbildning. Ett av skälen till detta är att Arbetsmarknadsverket har mött arbetsgivarnas behov med de arbetssökandes kompetens. För att arbetsmarknadsutbildningen, som en del av arbetsmarknadspolitiken, ska vara effektiv krävs bland annat en bättre nationell samordning och därför är jag inte beredd att verka för att arbetsgivarna helt själva ska kunna ta över denna funktion. Detta är dock inte det samma som att arbetsgivarna ska vara befriade från att ta ett eget ansvar över sin verksamhet. I detta ansvar, menar jag, ligger att anställa, fortbilda och vidareutbilda sina anställda för att kunna bedriva en långsiktigt lönsam verksamhet.

Efterfrågan på arbetskraft ökar nu kraftigt. Det är därför viktigt att arbetsförmedlingarna använder sina resurser åt att matcha de arbetslösa mot de jobb som strömmar till. Detta innebär inte att arbetsmarknadsutbildningen kommer att minska i den omfattning som Ameer Sachet uppger. Under 2006 var det genomsnittliga antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning, inklusive lärlingsutbildning, 11 200 personer. Enligt Ams senaste prognos kommer det genomsnittliga antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning för år 2007 att hamna på ca 10 000 personer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.